2.6 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska PRIJENOS Sabor: U dotrajalim i zapuštenim postrojenjima je 600 tona opasnog...

PRIJENOS Sabor: U dotrajalim i zapuštenim postrojenjima je 600 tona opasnog otpada, opasnih kemikalija

Sabor je danas nastavio s radom već uobičajenim stankama, a nakon toga raspravlja o izmjenama Zakona o gradnji koji je na dnevnom redu.

Saborska zastupnica HNS-a Anka Mrak Taritaš istaknula je da treba pripaziti, jer će nove izmjene utjecati na poziciju na ljestvici Doing Business te istaknula nekoliko propusta koje je kao arhitektica primijetila u izmjenama.

Zastupnik Mosta Miro Bulj rekao je da se teleoperaterima daje da grade bazne stanice koje su potencijalno štetne za zdravlje ljudi bez dozvola, te pita što se planira s baznim stanicama?

Nakon rasprave o raznim temama, zastupnicima je izmjene Zakona o gradnji koji je na dnevnom redu, predstavio je Lovro Kuščević, ministar graditeljstva i prostornog uređenja. Nada se da će se izmjenama Zakona ubrzati investicije, naročito strateške investicije te one važne za lokalne zajednice.
Branko Hrg pohvalio je produživanja roka građenja prevdiđenih Zakonom.

Opasne kemikalije na Krku

Tomislav Klarić iz HDZ-a iznio je podatak o Dini Petrokemija na Krku koji nije poznat široj javnosti. ”U dotrajalim i zapuštenim postrojenjima je 600 tona opasnog otpada, opasnih kemikalija”, rekao je Klarić.

Osvrnuo se na izvještaj Petrokemije iz 2016. godine. ”U njima je navedeno koje se sve kemikalije nalaze bez ikakve adekvatne zaštite i predstavljaju ugrozu za život ljudi”, rekao je Klarić.

Saborski zastupnik SDP-a Ranko Ostojić podsjetio je da je danas dan nulte tolerancije prema diskriminaciji, a da se u našoj zemlji već mjesecima taj dan obilježava napadima kojima svjedočimo. Osvrnuo se i na stav izrečen u Vijeću EU-a o reproduktivnom zdravlju žena. ”Činom ministra Stiera narušen je konsenzus o ljudskim pravima. Zaokret ovog tipa potpuno je neutemeljen”, rekao je podsjećajući da demokršćani ne zabranjuju pobačaj ženama: ”A vi kolege iz HDZ-a to radite”.
HDZ, Most, desnica pokušavaju ukinuti pravo žene da odlučuje o vlastitom tijelu, kazao je te dodao: ”Ali ovim im putem poručujem da u tome neće uspjeti. Pozivam građane da podignu svoj glas i kažu u kakvoj državi žele živjeti”.

Zastupnici su sjednicu počeli traženjem stanke kako bi govorili o cijelom nizu tema među kojima je ”zabrinjavajući trend nasilja u Hrvatskoj”, ”zbrinjavanje opasnog otpada u Dina Petrokemiji na Krku”, ”demografske slike na brdsko-planinskim područjima”, ”stajalište o ljudskim pravima u vijeću EU-a”….

Predloženim se izmjenama želi omogućiti pravodobni početak gradnje više kapitalnih građevina čija je izgradnja povezana s ugovorima koje je sklopila država, a kojoj će se tako omogućiti ispunjenje obveza preuzetih tim ugovorima.

Izmjene bi u konačnici trebale dovesti do olakšavanja izdavanja dozvola za građenje i uporabu građevina te samo građenje, tvrde u resornom ministarstvu i uvjeravaju kako će se ublažiti i obveze vlasnika zgrada vezane uz redovite preglede sustava grijanja, hlađenja ili klimatizacije zgrade.

Zakonom će se urediti novo razvrstavanje građevina s obzirom na zahtjevnost gradnje, i to sa sadašnjih pet na tri skupine, uredit će se i dopuštena odstupanja u građenju svih građevina, omogućuje se projektantu glavnog projekta da tim projektom, ako je potrebno, odredi obvezu izvedbenog projekta. Uređuje se i pitanje posebnih uvjeta i potvrde glavnog projekta za građenje građevine za koju se ne izdaje lokacijska dozvola.

Predviđa se i izdavanja privremene uporabne dozvole za građevine od interesa za državu, ako nije formirana građevinska čestica. Omogućuje se i evidentiranje građevina u katastru i zemljišnim knjigama bez uporabne dozvole, uz zabilježbu da ista nije priložena. Uvodi se i obveza, po službenoj dužnosti, evidentiranja građevina za koje je izdana uporabna dozvola, u katastru vodova.

Najnovije

Još iz rubrike