VIDEO Sabor o izmjeni zakona o tržištu plina, a potom glasuje o raspravljenim točkama, tako i HRT-u

Zastupnici u Saboru raspravljat će o prijedlogu izmjena zakona o tržištu plina koji je u hitnom postupku, nakon čega će uslijediti glasovanje o dosad raspravljenim točkama.

Gordan Maras (SDP) zamjerio je što na raspravi nema ministra Slavena Dobrovića. “Sada će vjerojatno skočiti cijena plina, bilo bi dobro da s ministrom možemo te stvari raspraviti”, rekao je Maras, dodajući da je ovaj zakon podloga i za liberalizaciju cijena.

“Stvara se pretpostavka da od 1. travnja sljedeće godine skoče i da građani imaju veće račune 200 do 300 kuna za grijanje onima koji se griju na prirodni plin”, kaže Maras, dodajući da Ini dopuštaju ekstra profit na prodaji plina u inozemstvu, dok će građani imati veće račune.

Sabor je nastavio s raspravom o prijedlogu izmjena zakona o tržištu plina, o kojem se raspravlja po hitnom postupku. Ante Čikotić, državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša, objasnio je da se radi o usklađivanju sa zakonodavstvom EU-a. Po novom zakonu Vlada će odrediti maksimalnu cijenu plina.

“Samo tražim da damo još jedan pokušaj Badelu da dobijemo bolje uvjete. Jer za 60 milijuna kuna preuzeti većinski udio u Badelu, to je neprijateljsko preuzimanje”, rekao je Tomislav Panenić (Most) nakon saborske stanke.

Za tvrtku Meteor, koja pokušava preuzeti badel, rekao je da laže ministra, obmanjuje javnost i radi protivno hrvatskim interesima. “Kad napadnu državu možemo reći da su nam neprijatelji, a to imamo u slučaju Badela”, rekao je Panenić.

Dodao je da su se javili novi ponuditelji te da zadnja ponuda iznosi 50 milijuna eura.

Sabor je po već ustaljenom običaju započeo rad desetominutnom stankom. Ovaj put odobrena je na zahtjev Mosta koji je tražio stanku zbog “pokušaja neprijateljskog preuzimanja Badela na štetu države i malih dioničara”.

Stanku je zatražio i HSS zbog javne rasprave o Odluci o osnovama za sklapanje ugovora o provođenju zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja, koja bi, kako kažu, mogla dovesti do ukidanja određenih ambulanti.

Rasprava o djelomičnoj liberalizaciji tržišta plina

Sabor će danas raspravljati o zakonskim izmjenama kojima će se djelomično liberalizirati tržište plina ukidanjem obaveze proizvođaču plina da cjelokupnu proizvedenu količinu prirodnog plina plasira opskrbljivačima na teritoriju Hrvatske.

Ujedno se određuje novi model tržišta plina na način da će nadležno Ministarstvo u suradnji s Hrvatskom energetskom regulatornom agencijom (HERA) i operatorom tržišta plina provoditi natječaj za određivanje opskrbljivača na veleprodajnom tržištu plina.

Zakonom se također uvodi obveza Vlade da osigura stabilnost opskrbe plinom kućanstava kao i da odredi maksimalnu cijenu plina za kupce iz kategorije kućanstava.

Facebook Komentari