VIDEO Davorka Budimir, Melčić i Pavelić na Z1: Je li SDP na slučaju Tomislava Sauche izgubio obraz

Neven Pavelić Gl.urednik Hrvatska danas

Piše: Dražen Prša

O slučaju Tomislava Sauche, bivšeg šefa ureda Zorana Milanovića, političkim prilikama u SDP-u, državnoj reviziji i nizu drugih aktualnih tema danas su u studiju Z1 razgovarali Neven Pavelić glavni urednik portala „Hrvatska danas“, Davorka Budimir Transparency International Hrvatska i član SDP-a Marko Melčić.

„Nikako ne može biti jasno da na stolu stoji četiri mjeseca izvještaj državne revizije i da se ne reagira, da se ne posumnja da tu možda ima nekakvih elemenata da se barem krene nešto provjeriti. Na žalost kod nas u Državnom odvjetništvu, očito je to tako funkcionira.

Sjetimo se samo izvješća Državne revizije u DUUDI-u, i zanimljivo je da još ne znamo kako je DORH reagirao, iako je bila riječ o apsolutno negativnom izvješću Državne revizije. Prvo i osnovno je pitanje zašto tek nakon priloga na televiziji promptno reagira a situaciju su mogli razriješiti daleko prije“ – kazao je u uvodnom djelu emisije Neven Pavelić.

Po riječima Davorka Budimir Državna revizija ne može sama podnositi kaznene prijave, no ona zaista radi jako dobro svoj posao jer su njihova izvješća kvalitetna, jer ako spomenemo samo 2015. Godinu, napravljena je revizija 20 ministarstava, od kojih je 7 dobilo bezuvjetna mišljenja kao u redu, dok je u 13 ministarstva pronađene krupnije greške. Koliko je poznato po tim slučajevima se do sada nije postupalo.

Kad je riječ o 540.000 kn, to nije mali novac, DORH je trebao odmah reagirati, jer u svom radu imaju pravila, no očito je da se nisu držali tih pravila. Treba reći da je Državna revizija jedna od najuglednijih institucija u državi no na njihova izviješća se nisu uzimala ozbiljno.

Kad je riječ o 540.000 kn, što je za nekoga možda kiki riki, to je itekako veliki novac i još državni, i koliko sam ja shvatio tu je riječ isključivo o zlouporabi no sad je pitanje kako će se Sauchi evaluirati na sudu. On može dobiti između 1 i 12 godina zatvora, no ako postoji bilo što da on zna da nije za to odgovoran, on može zamijeniti svoj iskaz za slobodu. I ne bi po tom pitanju bio prvi, jer postoji i tkz. funkcija pokajnika u sudskoj praksi“ – kazao je Pavelić.

„Slučaj Saucha zasigurno je duboko potresao SDP, pogotovo jer je stranka slovila sa radom i poštenjem, i situacija je zaista nezamisliva. Ovdje su institucije također odgovorne, no jednostavno riječ je o krađi koja je grozna, kako za Sauchu tako i za cijeli sustav, tako da zaista ne znam kako će se to reflektirati na budućnost stranke, jer se postavlja pitanje, ako se to dogodilo u uredu premijera što se tek može događati na lokalnim razinama, državnim agencijama, građani će jednostavno reći da su na političkim pozicijama sami lopovi“ – kazala je Davorka Budimir.

O slučaju Saucha član SDP-a Marko Melčić kazao je da se sad Zoran Milanović od svega nastoji udaljiti, no da li će mu to uspjeti, vidjet će se.

Na pitanje voditelja da li je SDP u ovom slučaju izgubio obraz, Marko Melčić kazao je da stranka nije vidjela te novce tako da je po tom pitanju stranka čista.

U emisiju se uključio i Slavko Linić bivši ministar financija, koji je kazao da je riječ o ovlaštenjima šefa kabineta, da je riječ o velikim ovlastima i da je teško povjerovati u nevinost Sauche.

„Milanović se obračunavao sa svim neistomišljenicima, a novo vodstvo SDP-a čeka što će reći DORH. Slučaj Saucha nanijet će veliku štetu SDP-u, a njegov postupak, jer je i saborski zastupnik izazvat će otpor, nezadovoljstvo i kažnjavanje kod biračkog tijela, što će itekako biti tragično za SDP.

Milanović je u ovom slučaju veliki krivac jer je on taj koji je vjerovao Sauchi, on je taj koji je ga je postavio,no dužan je bio postaviti nadzor, jer nadzor postoji nad svakim. Postoji revizija, no kad Milanović kaže da nije ni čitao reviziju to dovoljno govori o njegovoj odgovornosti, jer za mene nalazi revizije su itekako važan faktor. Da li u ovom slučaju postoji i kaznena odgovornost Milanovića to je već druga stvar. Ovdje je riječ o političkoj tragediji i rušenju ugleda stranke“ – kazao je Linić.

Sad će se početi otvarati mnoga pitanja, ne samo na SDP-ovoj strani nego i na drugim stranama, jer se tako uvijek događa čim dolaze izbori. Izvlačit će se stvari iz ladica, a ako Bernardić želi preživjeti ove lokalne izbore mora pod hitno mora maknuti ljude koji su bili blizu ovih koruptivnih radnji.

SDP neće dobro proći na ovim izborima, pogotovo jer je nakon Milanovića ostala „spaljena zemlja“, oni imaju problema u svojim lokalnim organizacijama, novaca im je nestalo, jako malo imaju vremena i ako Bernardić ne počne ozbiljno raditi i micati pojedince od sebe SDP će potonuti.

Ekipa iz SDP-a koja se cijelo vrijeme furala na poštenje, na kraju krajeva ispala je još gora od nekih lopova i sad se postavlja pitanje na koju će se stranu okrenuti određeno biračko tijelo SDP-a koje je u njih izgubilo povjerenje, kazao je Neven Pavelić.

Na pitanje novinara kako tumače blagu reakciju HDZ-a na ovu situaciju u SDP-u, Marko Melčić kazao je da ovaj slučaj sa Sauchom nije nešto značajno, već lokalni problem, i da u HDZ-u nastoje skrenuti pažnju s Pave Barišića, čiji će slučaj imati veće posljedice od ovog.

Facebook Komentari