Nova kriza: Merkel ima program vraćanja migranata u 16 točaka, Mađarska vojno utvrđuje granicu sa Srbijom

Screnshot/Ilustracija

Vraćanje migranata iz Njemačke, prije svega onih koji nemaju pravo na zaštitu u toj državi, glavni je cilj i osnova programa u 16 točaka koji je njemačka kancelarka Angela Merkel predstavila čelnicima šesnaest saveznih njemačkih pokrajina, piše Večernji list.

Upravljanje iz Berlina

Kao glavni tehnički preduvjet i prva točka plana navedeno je osnivanje središnjeg ureda za koordinaciju deportacija ilegalnih migranata iz Njemačke koji bi bio smješten u Berlinu i zamijenio bi dosadašnje pokrajinske centre. Novom središnjom koordinacijom upravljat će, prema iznesenom planu, Savezno ministarstvo unutarnjih poslova. Prema dostupnim podacima, migranata koji u ovom trenutku ne ispunjavaju uvjete za dobivanje azila u Njemačkoj i trebalo bi ih deportirati u njihove države ima više od 200 tisuća. U kancelarkinu planu navodi se kako je za one migrante koji dragovoljno odluče napustiti Njemačku i ne čekaju konačno rješenje ureda za azilante, predviđena izdašnija financijska pomoć.

Za to je iz proračuna osigurano dodatnih 90 milijuna eura. Istovremeno su Angela Merkel i ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere odgovorili na kritike oko vraćanja migranata u Afganistan, naglasivši kako će se deportacije u tu državu nastaviti. Planom je predviđena i mogućnost detaljnije kontrole identifikacije tražitelja azila uz pomoć verifikacije mobilnih telefona i SIM kartica. U šesnaest točaka plan predviđa i mjere kojima bi se bolje povezale sve nadležne službe od carine, vojske i policije do središnjeg ureda za migrante s ciljem što bržih deportacija i vraćanja migranata.

Mađarska vojska na granici

Istovremeno, nešto istočnije u Mađarskoj, tamošnja je vojska podigla vojni kamp na granici sa Srbijom i najavila izgradnju novih, kao i podizanje druge linije zaštitne ograde. Vojni kamp podignut je na Kelebiji i u njemu će biti smješteno 150 vojnika, a osim tog kampa niknut će njih još tri i to u Bácsalmásu, Madarasu i Hercegszántu, s po 150 vojnika u svakom od njih. Iz mađarske vojske poručili su kako se radi o zaštiti mađarskih granica zbog moguće eskalacije migrantske krize i novog velikog vala koji bi mogao krenuti čim se vrijeme poboljša.

Načelnik glavnog stožera mađarske vojske Tibor Benke naglasio je da će vojnici svoje pogranične zadatke obavljati “sve dok ne prestane migracijski pritisak na Mađarsku”, izrazivši očekivanje da će nakon očekivane izgradnje druge linije ograde biti potrebno manje vojnika. Istaknuo je da se sve veća pažnja usmjerava na granicu sa Srbijom, gdje su vojnici duž 170 kilometara izgradili pograničnu ogradu, dok je na granici s Hrvatskom, postavljeno 136 kilometara ograde.

Share This Article