Zabrinuti filmaši pisali Predsjednici RH, Petrovu i Plenkoviću: Hasanbegović nas javno linčuje, primite nas

Koordinacija Društva hrvatskih filmskih redatelja (DHFR) i Hrvatske udruge producenata (HRUP) uputila je pismo sa zahtjevom za hitan prijam predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović, predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću i predsjedniku Hrvatskoga sabora Boži Petrovu.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Povod pisma uznemirujuć je javni istup saborskog zastupnika dr. sc. Zlatka Hasanbegovića od 6. veljače 2017. godine. Gospodin Hasanbegović u istupu je ustvrdio kako treba “demontirati sustav kinematografije u Republici Hrvatskoj” te da su hrvatski filmski djelatnici koji su stvarali sredstvima odobrenima na javnim pozivima HAVC-a “klijentelistička interesna mreža”.

Budući da dr. Hasanbegović nije naveo niti jedno ime, bjelodano je kako se njegove riječi odnose mahom na sve filmske djelatnike koji su na taj način djelovali te da je na pomolu pokušaj potpunog urušavanja svih oblika kinematografije u Republici Hrvatskoj.

Kako je uslijedio poziv na linč u pojednim medijima i niz ostrašćenih reakcija te neargumentiranih napada potaknutih istupom dr.sc. Zlatka Hasanbegovića, želimo upozoriti da je situacija izmakla normama civiliziranog i demokratskog, što izaziva nezadovoljstvo i zabrinutost brojnih članova filmske zajednice koji su zgroženi najavama nekritičkog rušenja sustava u kojem rade i djeluju.

Zbog svega toga smatramo važnim da se razgovori o budućnosti kinematografije vrate u institucije RH i pozivamo najodgovornije dužnosnice i dužnosnike ove zemlje da nas u tome podrže.”

Iza Koordinacije Hrvatske udruge producenata i Društva hrvatskih filmskih redatelja stoje: HRUP UO – Boris T. Matić, Hrvoje Osvadić, Vanja Sremac, Lado Skorin, Tamara Babun; DHFR UO – Danilo Šerbedžija, Igor Mirković, Antonio Nuić, Branko Schmidt, Nebojša Slijepčević.

Facebook Komentari