VIDEO Bura u Saboru oko zaštite svjedoka: navratili Udba, Manolić i HDZ, Komunistička partija – kad će ta lustracija

Hrvatski sabor nastavlja sjednicu raspravom o izmjenama Zakona o zaštiti svjedoka kako bi se osobama u programu zaštite omogućilo zadržavanje “prikrivenog identiteta” nakon prestanka zaštite.

Željko Reiner ponovio je na kraju rasprave o ovoj točki da je bio liberalan te nabrojio o čemu se sve raspravljalo izvan teme. Glasovanje će se, kazao je, održati kad za to budu stečeni uvjeti. Nastavak sjednice zakazao je za srijedu.

Miro Bulj upitao je koliki su dosadašnji učinci Zakona o zaštiti svjedoka. “Kriminal nema ni vjeru, ni naciju, ni stranku. Kriminalac je kriminalac”, kazao je Bulj i zatražio da se donese zakon o porijeklu imovine.

Željko Glasnović ponovno je govorio o lustraciji. “Mi očekujemo katarzu, ali za to je potpuna potpuna istina!” Pernar mu je kazao: “Pitate zašto zločini nisu procesuirani? Zato što u DORH-u postoji lista prioriteta. Pitali su Cvitana zašto je tomu tako, on je rekao: ‘Nema resursa’. Ali ima resursa da se meni sudi zbog grafita. Zapitajte se koji je prioritet ove Vlade.”

Stevo Culej kazao je kako ima tri sina, od kojih su dvojica nezaposleni, te poručio Pernaru da ga je molio u saborskom restoranu da ukaže i na probleme “jedne osobe na vašoj strani”, ali nije htio. Maras je replicirao kako su sigurno nezaposleni i sinovi Luke Rajića, koji se naslikavaju s novcem i luksuznim automobilima.

Reiner je komentirao Pernarovo izlaganje ponovivši kako je danas posebno liberalan pa neće sankcionirati njegovo izlaganje koje je izašlo van teme.

Ivan Pernar upitao je što je bilo sa svjedocima sa suđenja za Fimi mediju, koji su davali i izjave za medije. Ponovno je naveo već u raspravi prethodno istaknute probleme u suđenju HDZ-u i Ivi Sanadera. “Za razliku od djece koja gladuju u školama, vi ste, dame i gospodo, plaćali skupe cateringe za svoja predsjedništva.” Upitao je kako je moguće da su svjedoci promijenili iskaz, a pritiska navodno nije bio. “Netko im je sugerirao da to naprave, a ja pretpostavljam i tko!”
Kazao je kako mu je Dinko Cvitan rekao kako Sanader nikada neće biti osuđen. “Upitao sam ga zašto se troše milijuni proračunskih kuna, a on mi je odgovorio: ‘Ne znam, to moraš pitati nekog drugog’. Ovo je farsa, ova suđenja su farsa. Medo je bio osuđen, zašto je on kriv, a vi niste krivi! Vi koji ste sve to činili radite montiranu optužnicu protiv mene zbog pisanja grafita. Zašto svjedoci neće mijenjati iskaz kad se meni sudi, a oni u vašem suđenju to učine. Mislim da bi status zaštićenih svjedoka trebali dobiti i policajci koji će svjedočiti protiv mene!”

Tomislav Klarić (HDZ): “Komunistička partija odgovorna je za niz zločina, a budući da je vaša partija njen sljednik, kad ćete to početi rješavati?”.
Maras se razljutio i kazao kako je od 26 godina neovisnosti HDZ na vlasti 18 godina. “Pa otvorite onda te arhive! Koga to vi onda štitite? Otvorite arhive zbog kolega Culeja i Bulja! Da kolega Culej vidi s kime je u stranci, tko je iz SKH danas u HDZ-u.”

“Zašto ste surađivali s Manolićem i Perkovićem devedesetih? To je isto kao i ovo što vi mene povezujete s Perkovićem”, kazao je Maras Bulju. Željko Lenart (HSS) kazao je kako je upitno tko bi uopće htio biti svjedok kad cure informacije iz institucija koje bi ih trebale štititi. “Guše se slobode, evo, i nama zastupnicima se već nekoliko dana govori kako ne možemo govoriti o onome o čemu želimo.”

Stevo Culej kazao je kako je pravda spora, ali dostižna. “Sjećam se jednog premijera, Zorana Milanovića, koji je štitio ubojice Hrvata po svijetu. Lex Perković!
To je taj vaš doprinos pravdi! Gdje su ti kosturi koji još trebaju ispasti.”

Maras je replicirao kako bi preporučio Culeju da pogleda knjige i dokumente koje je pisao njegov stranački kolega i utemeljitelj HDZ-a Josip Manolić. Culej je dobacio:

“To je tvoj udbaš!”, a Maras se nasmijao i kazao kako je u Culejevoj stranci valjda najviše udbaša.

Gordan Maras ukazao je kako državna televizija uopće ne ističe kako se u ponovljenom suđenju za Fimi mediju sudi i HDZ-u, a ne samo Ivi Sanaderu. Komentirao je cijeli slučaj i naglasio kako su mnogi svjedoci promijenili iskaz. “Pravimo se toše, a svi znamo što se i kako tada dešavalo.”

Culej je krenuo prepričavati slučaj čovjeka koji je “u vinkovačkoj bolnici operisao srce”, a završio je na sudu kao svjedok jer su mu na kući nacrtali 4 S i zapalili hrvatsku zastavu koju je izvjesio. No zastupnik nije stigao ispričati cijelu priču jer mu je isteklo vrijeme.

Miro Bulj rekao je kako “srbočetnički silovatelji i ubojice” danas slobodno šeću te se osvrnuo i na otvaranje poglavlja u pregovorima Srbije s EU-om. Reiner je ponovio kako je i ovo odudaralo od teme, “ali dozvolit ću, jer dopuštam veću slobodu”.

Dražen Bošnjaković je u ime Kluba HDZ-a također kazao kako će oni podržati izmjene ovog zakona, u cilju borbe protiv organiziranog kriminala. Dodao je i kako zakon nudi i rješenja da se spriječi njegova zloporaba.

Kazao je i kako je ovo doprinos borbi protiv korupcije te dodao kako je po istraživanju Transparency Internationala Hrvatska pala na ljestvici korumpiranih zemalja, gdje su u vrhu one koje imaju slabu koruptivnost, “no to je sve stvar percepcije, nema tu nekih konkretnih podataka”.

Predsjedavanje sjednicom preuzeo je Željko Reiner, koji je nakon replike Mira Bulja ustvrdio kako će “dopuštati da se govori o čemu god se želi, jer zadnji put, kad sam se striktno držao Pravilnika, nitko nije stao u moju obranu”.

Orsat Miljenić je u ime Kluba SDP-a kazao kako će oni ove promjene podržati, jer su one više nego dobrodošle. “Bez svjedoka nema uvođenja reda u ovoj zemlji. To su ljudi kojima mi kao društvo moramo omogućiti sve što možemo.”

Bunjac je naveo i primjere zviždača, koji su na kraju i sami bili progonjeni, te pritom podsjetio na slučaj Vesne Balenović. Kazao je i kako njegov klub definitivno podržava ovu izmjenu zakona, ali i da su one nedovoljne.

Stevo Culej kazao je kako će svjedoci u Borovu selu “prijaviti ratni zločin policajcu Radetu, Manetu, Sovi”, i kad je to tek nekoliko kilometara od Srbije. “Nijedan se svjedok nikada neće javiti dok su kriminalci na slobodi, u pravosuđu, policiji…”

Branimir Bunjac u ime Kluba Živog zida i Snage kazao je kako je ovaj zakon vrlo važan, jer na njemu počiva cijeli pravosudni sustav, “a osobito postupanja po Kaznenom zakonu”. Dodao je da čak 25 posto kaznenih djela nije procesuirano jer se svjedoci boje svjedočiti, osobito u slučajevima ubojstava, silovanja i teških razbojništava. Stoga, naglasio je, država mora zaštititi svjedoke.

“Pokazalo je da je jedna trećina svjedoka izložena prijetnjama te da više od polovice svjedoka osjeća strah, ne samo za sebe nego i za svoje obitelji. Posebno ovdje želim istaknuti slučajeve ratnih zločina i zločinačkih organizacija.” Naveo je i slučajeve pokajnika koji su tijekom suđenja u cijelosti povlačili iskaze, jer su shvatili da im država ne pruža dovoljnu zaštitu. “Ispada da su pravna država i kriminalci na istoj strani.”

Tomislav Panenić kazao je: “U ovoj državi štite se zločinci, a ne svjedoci” te podsjetio na slučajeve žena koje su silovane u ratu, svjedočile, a i dalje se susreću sa svojim silovateljima.

Ines Strenja-Linić je u ime Kluba zastupnika Mosta kazala kako izmjene ovog zakona trebaju omogućiti čvršći progon počinitelja jer bi u suprotnom svjedoci zbog straha mogli promijeniti svoj iskaz. “Ovim zakonom podiže se još više razina zaštite ljudskih prava osoba koje su bile u programu zaštite svjedoka. Tim osobama mora se dati mogućnost da trajno zadrže svoj izmijenjeni identitet.”

Državni tajnik Stjepan Lončarica je u ime predlagatelja obrazložio predložene izmjene Zakona o zaštiti svjedoka. Blaženko Boban (HDZ) kazao je kako osoba koja je u vrijeme počinjenja djela bila državni dužnosnik ne bi smjela moći birti zaštićeni svjedok.

Marija Puh kazala je kako treba više pažnje posvetiti educiranju djece i mladih o zaštiti osobnih podataka na internetu te dodala kako oni ne znaju kome se treba obratiti ako dođe do zloporabe njihovih podataka na internetu. Spomenula je tu i krađu identiteta te europsku Uredbu u zaštiti osobnih podataka, koja će uskoro doći na dnevni red.

Glavašević je kazao kako se današnji dan obilježava u cijelom svijetu kao spomen na žrtve nacističkog režima. Hrvatska u tome nije vjerodostojna, ustvrdio je. Dodao je kako, na našu sramotu, u Jasenovcu i Kutini stoje ploče sa zloglasnim natpisom jednog režima, a u Šibeniku je izbačena izložba o Anni Frank. Koordinacija židovskih općina stoga ne želi sudjelovati u obilježavanju ovog dana.

Kazao je kako su Andrej Plenković i Milijan Brkić posjetili Izrael, “no treba pritom biti vjerodostojan i odati počast i kad se vrate u Hrvatsku”. Istaknuo je kako ministar Pavo Barišić ne želi dati otkaz čovjeku koji je izbacio izložbu o Anni Frank te poručio premijeru da ako želi biti vjerodostojan “učini svijet boljim mjestom i da otkaz Barišiću i ravnatelju šibenske škole Josipu Belamariću”.

Bojan Glavašević zatražio je u ime Kluba SDP-a stanku zbog, kako je rekao, neprimjerenog odnosa Vlade prema žrtvama holokausta. Marija Puh je u ime Kluba HNS-a pak zatražila stanku u povodu sutrašnjeg Europskog dana zaštite osobnih podataka.

Predsjedavajući Božo Petrov na početku sjednice podsjetio je kako se danas obilježava Međunarodni dan sjećanja na holokaust te pozvao zastupnike na minutu šutnje u počast žrtvama. “Bezuvjetno osuđujemo holokaust, s nadom da čovječanstvo više nikad neće svjedočiti zločinima takvih razmjera”, istaknuo je Petrov.

“Danas se molimo i klanjamo pred svim žrtvama iz koncentracijskih logora i mjesta u kojima su stradali Židovi u Drugom svjetskom ratu i uzdamo se kako će nestati obožavanje rase i klase i svaka diskriminacija i da čovjek prepoznaje u drugima čovjeka. Neka njihova žrtva bude nadahnuće za buđenje onog najplemenitijeg u svakom biću”, rekao je Petrov.

Zapitavši se tko snosi krivnju i odgovornost za zločin rekao je kako se mora obratiti pozornost na obrazovnu dimenziju kada je u pitanju ta problematika. “Dosljedno promicanje istine o najcrnjim stranicama bliske prošlosti važno je radi sprečavanja čina genocida u budućnosti i njegovanje kulture mira”, ustvrdio je Petrov.

Facebook Komentari