Istraživanje: Mediji su prepuni tekstova o tome da u Europi jača radikalna desnica, ali u Mađarskoj je suprotno

Mađarska desničarska stranka Jobbik, koja prema vlastitim izjavama stremi poziciji stranke koja bi smijenila vladujući FIDESZ Viktora Orbana na sljedećim parlamentarnim izborima, nije uspješno završila 2016. godinu. Potpora im se u proteklih godinu dana umjesto za njih poželjnog povećanja, smanjila.

U jesen 2015. godine, anketa agencije Századvég pokazala je kako stranka Jobbik od ukupne populacije odraslih osoba ima 15% potpore, a od sigurnih glasača 26% potpore.

U tom razdoblju se nalazio značajno ispred mađarskih socijalista iz MSZP-a koji su do tada držali drugo mjesto.

Međutim, u samo godinu dana – do kraja 2016. godine sve se značajno promijenilo. Stranka u prosincu na ukupan broj stanovništva stoji tek na 11%, a MSZP na 10% potpore. A sigurnih glasača imaju 19% (MSZP 16%).

U jednoj godini Jobbik je prema tim podacima izgubio najmanje 330 tisuća glasača. To je poprilično neobično, s obzirom na povijesne procese i u međunarodnom kontekstu povoljno vrijeme za radikalne političke snage (primjeri kao što su Nizozemska, Danska, Austrija, Francuska, itd).

Prema analizi Századvég dva su politička čimbenika doprinjela tome.

Rast Jobbika je vrlo vjerojatno spriječila i FIDESZ-ova migrantska politika koja se pokazala uspješnom i markantnijom od njihovih radikalnih ideja.
S obzirom da su Mađari zadovoljni načinom na koji Vlada Viktora Orbana rješava imigracijske probleme (71% zadovoljnih, prema anketama Századvég), Jobbik je tu u nepovoljnom položaju.

Drugi nepovoljni faktor je kriza identiteta Jobbika. Predsjednik Jobbika Gábor Vona najavio je “ponarodnjavačke” i “mostogradne” programe, s ciljem da stekne povjerenje birača ljevice. Jobbik se počeo okretati ljevici, a koliko znamo – mijenjanje političkog identiteta ne može se provesti nekažnjeno.

Facebook Komentari