Reiner objasnio zašto je izbacio Pernara i zaključio: Postigao je svoj cilj – ponovno se našao u centru pažnje

Potpredsjednik Sabora Željko Reiner istaknuo je kako ovakav incident ruši dignitet Sabora te poručio kako vjeruje da je Ivan Perner postigao svoj cilj – ponovno se našao u centru pažnje.

Upitan je li trebalo doći do izbacivanja Ivana Pernara iz sabornice, Željko Reiner je kazao: “Naravno da nije jer takav inicident, kao i nečije incidentno ponašanje u sabornici, ruši ugled Sabora. Nadam se da je saborskim zastupnicima stalo do toga da oni koji su ih izabrali, a to su hrvatski građani, imaju visoko mišljenje o svojim zastupnicima i budu uvjereni da ih zastupaju na najbolji mogući način”.

“Reagirao sam striktno po Poslovniku, koji kaže na vrlo jasan način kako se vodi sjednica, kako treba i mora opomenuti zastupnika. To se nije često događalo na sjednicama Sabora, ali se događalo u ranijim sazivima. Nažalost, neki zastupnici ni nakon opomene i oduzimanja riječi ne shvate da treba čuvati dignitet Sabora. Onda Poslovnik predviđa na to da ih se ukloni iz Sabora. Mislim da sam ja pokušao, kao i uvijek, biti vrlo objektivan i pokušao zastupnike različitih stranaka vrlo pravedno svesti na temu o kojoj se radi. Radilo se o temi skidanja ili ne skidanja imuniteta trojici saborskih zastupnika”, pojasnio je Reiner.

Reier je istaknuo kako se nikada diskusija nije razvijala kao danas.

“Zastupnici su ulazili u meritum stvari, tih optužbi, i raspravljali o ljudima koji se neki ne mogu braniti jer nisu tu. To nije svrha plenarnog odlučivanja jer MIP je dosad uvijek postupalo na isti način. Ako se radi o privatnoj tužbi, onda se ona odbacivala do kraja mandat. Ako je to tražio DORH, onda se prihvaćala”, rekao je.

“Ovaj put se iz meni nepoznatih razloga krenulo ulaziti u meritum stvar. Sabor se počeo pretvarati u sudište, a to mu ni uloga niti to smije raditi. Pokušao sam one zastupnike koji su odlazili od teme svesti prvo upozorenjem u ono što jest tema. Tek ako bi se na to potpuno oglušili, onda bih izrekao opomenu”, nastavio je.

Reiner je istaknuo kako ni on nije sretan što se situacija ovako odigrala.

“Nisam ni ja sretan što se ovo dogodilo. Ali vjerujem da je kolega postigao svoj cilj. On je sada u središtu pozornosti, iako ništa značajno rekao ili napravili”, zaključio je.

Facebook Komentari