Pupovac: Živi zid pomaže ljudima kojima prijeti deložacija, nije se smjelo dogoditi da neki od njih budu deložirani iz sabornice

Nakon izbacivanja Ivana Pernara i stanke koju su zatražili svi klubovi, nastavljena je sjednica.

Bunjac je kazao da povijest sigurno ne stoji na strani oni koji su ovakve odluke provodili. “Ovdje se zastupnicima ne da govoriti. Mogli smo proteklih dana čuti od strane ove Vlade, koalicijske Vlade, da će im zadatak biti oduzimanje birača Živom zidu.”

Milorad Pupovac je u ime Kluba SDSS-a kazao kako kolege iz Živog zida već godinama pomaže ljudima kojima prijeti deložacija. “Nije se smjelo dogoditi da neki od njih budu deložirani iz sabornice. Nije se smjelo dogoditi ni izbacivanje kolege Sinčića iz Sabora, za što nije bilo nikakve potrebe, kao ni grubo uzimanje mobitela kolegi Bunjcu iz ruke.”

Drago Prgomet je u ime Kluba HDZ-a kazao da onome tko vodi saborsku sjednicu treba dopustiti da to čini kako misli da treba, u skladu s Poslovnikom.

Arsen Bauk zatražio je da nastavak sjednice vodi netko od neutralnih potpredsjednika Sabora, da se rasprava uopće može nastaviti. Dodao je da se dogodilo grubo kršenje Poslovnika, ali da će oni nastaviti sudjelovati u sjednici.

“Bilo je slučajeva da je izricana mjera udaljenja sa sjednice. Straža je elegantno provodila tu odluku jer su se zastupnici držali reda, a to je da se poštivao red. Ovo je vrhunac reality showa u koji se Sabor želi pretvoriti. Hoćemo li treniranjem strogoće i apsolutnim neposluhom ugrožavati dignitet Sabora koji bi trebao biti primjer svima. Zadaća predsjedavajućeg je da rješava konflikte, a ne da ih stvara”, kazao je u nastavku sjednice Goran Beus Richembergh.

Ranko Ostojić ukazao je na povredu Poslovnika i dodao da potez kao što je izbacivanje zastupnika iz sabornice mora biti usklađen s Poslovnikom. Dodao je kako je Sinčić izbačen iz Sabora bez odluke Reinera.

Reiner mu je odgovorio kako Ostojić nije bio u sabornici i nije vidio što se dogodilo. Kazao je i kako Sinčić nije udaljen sa sjednice.

Ostojić je uzvratio da je bio u dvorani te da Reiner ne govori istinu u svojim obrazloženjima. Reiner mu je uzvratio da kad god poželi može uzeti stenogram sjednice i vidjet će da je on u pravu. Bunjac je također ukazao na povredu Poslovnika te kazao da je njemu saborska straža istrgnula mobitel iz ruku.

Nakon što su on i Pernar izbačeni iz sabornice, Ivan Vilibor Sinčić novinarima je komentirao cijelu situaciju.

“Gospodin Reiner je nepotrebno reagirao. Kad netko drugi vodi sjednicu, nema ovakvih sukoba i sve teče glatko. On nije prekidao samo mene, već i zastupnike koji su prije govorili. Htio sam napraviti jednu cijelu kronologiju o izvlačenju novaca iz Hrvatske pošte, Hrvatskih cesta i tako dalje. Nema želje da se se stvori aparat za borbu protiv korupcije. Da je aparat funkcionirao, Karamarko bi bio osuđen. Nadam se da se ovo više neće događati i da ću imati priliku izložiti što sam htio u svojih 15 minuta”, kazao je Sinčić i dodao da su i njega fizički iznijeli iz sabornice.

Sjednica je nastavljena, ali niz klubova zastupnika zatražio je stanku zbog situacije koja se dogodila s Pernarom. Branimir Bunjac (Živi zid i Snaga) kritizirao je kako Reiner vodi sjednicu.

“Tražit ću da se konkretno navede koliko ste puta danas upali u riječ saborskim zastupnicima. Vi ste radili spektakl, a ne Pernar. Podnijet ću tužbu Odboru za poslovnik”, kazao je Bunjac.

Tijekom stanke Pernar je na svom Facebooku uživo prenosio razgovor s Ivanom Viliborom Sinčićem i Krešimirom Beljakom. Sinčić je zato svoje izlaganje dovršio iz klupe: “Danas je tema kleveta, pitanje je li Karamarko kriminalac. Ja sam to htio objasniti na temelju zviždača koji su opisali kako se izvlačio novac. Objasnio sam da vlasti namjerno ne žele promijeniti kadrove i da ne daju dovoljno sredstava. Za DORH već desetljeća nema dovoljno novca. Htio sam govoriti kako su se u MUP-u vršila kadroviranja i kako je Karamarko raspolagao svim informacijama o Sanaderu i ostalima”, kazao je Sinčić.

Facebook Komentari