Apsolutno najskuplje plaćena jedna jedina riječ, Hrvate je koštala 83.500 kuna

Pojedinačna rasprava: nula. Replika: nula. Odgovor na repliku: nula. Nastup u ime Kluba zastupnika: nula. Povreda Poslovnika: nula. Tako izgleda statistika aktivnosti aktualnog saborskog zastupnika SDP-a Zorana Milanovića u posljednja tri mjeseca, od trenutka kada je na prvoj sjedinici ovoga saziva Sabora 14. studenog izrekao riječ “prisežem” i time formalizirao svoju zastupničku dužnost, piše Slobodna Dalmacija.

Bivši predsjednik socijaldemokrata od tada se nije pojavljivao na saborskim sjednicama, pa tako nije došao ni na ovotjedno aktualno prijepodne. Unatoč tome što punih devedeset dana nije došao na posao, Milanović uredno prima mjesečnu plaću hrvatskog parlamentarca od 16.276 kune, za koju državni proračun izdvaja 27.845 kuna.

Tražio odgodu

Nakon poraza na parlamentarnim izborima Milanović je najavio povlačenje iz politike. Njegov bliski suradnik Siniša Hajdaš Dončić svojedobno je najavio da će se Milanović, nakon što se okončaju unutarstranački izbori, a novi predsjednik SDP-a preuzme vlast, “u dvanaestom mjesecu definitivno povući iz Sabora”.

No, to se nije dogodilo. Prema jednoj verziji s Iblerova trga, Milanović je svojim stranačkim kolegama prvo poručio da će se povući iz zastupničkih klupa od 1. siječnja ove godine, a potom je zatražio odgodu do 1. veljače, kada bi definitivno trebao svoj mandat staviti u mirovanje. Druga verzija, pak, tvrdi da je Milanović u startu svojem nasljedniku Davoru Bernardiću najavio povlačenje početkom veljače.

Na izravno novinarsko pitanje očekuje li da Milanović stavi svoj potpis na SDP-ov zahtjev za smjenu ministra znanosti i obrazovanja Pave Barišića zbog optužbi za plagijat, predsjednik SDP-a Davor Bernardić u srijedu je izravno odgovorio: “Ne, ne očekujem”.

Tri opcije

Milanović u ovome trenutku ima tri opcije. Prva je definitivno okončati svoj dužnosnički mandat, potpuno se povući sa zastupničke pozicije u Saboru i odreći se prava da još godinu dana živi na državni trošak. Upravo to je Milanović u Ministarstvu vanjskih poslova učinio 2003. godine, nakon što je SDP izgubio parlamentarne izbore, a on shvatio da nova HDZ-ova garnitura na Zrinjevcu na njega ne računa.

Druga je opcija povući se sa zastupničkog mjesta i aktivirati dužnosničku povlasticu 6+6, na temelju koje bi, dok ne prijeđe u konzultantske vode, mogao primati naknadu za zastupničku plaću još godinu dana, a svoje mjesto prepustiti nekom drugom sa SDP-ove liste.

Treća je da Milanović svoj zastupnički mandat stavi u mirovanje. Nakon toga u Sabor bi ušla njegova zamjena. Milanović bi se, ako se odluči povući ovakav potez, u svakom trenutku kada poželi mogao vratiti u zastupničke klupe. A time, sviđalo se to nekome u SDP-u ili ne, i u hrvatsku politiku.

Facebook Komentari