Na skijanje sa psom – Ljubimci vole uživati u snijegu, ali budite oprezni!

Mnogima odlazak na snijeg sa psećim ljubimcem predstavlja veliko zadovoljstvo. Naravno, kako trebate provesti određene mjere opreza za vas, isto vrijedi i za Vašeg ljubimca.

Video: Neki psi su na gazde, uživaju u zimskim sportovima:)

Psi su kao i ljudi, neki ne vole snijeg i nisu oduševljeni šetnjom po hladnome, ali velika većina se naprosto raspameti kad dođe na snijeg i počnu kopati po njemu i valjati se. Svi vaši pokušaji da to spriječite bit će uzaludni.
Najčešća greška koju vlasnici u igri rade i nisu toga svjesni je grudanje sa psom. U nedostatku bilo kakvih drugih predmeta za igru vlasnici rade grude od snijega i bacaju ih psima umjesto štapa. Snijeg osim što je hladan, može u sebi sadržavati mnoge bakterije, viruse i parazite jer većina njih vrlo dobro podnosi hladnoću tako da je to najbrži način da vaš ljubimac „uhvati“ upalu grla ili se čak teže razboli.

Što se tiče visine na koju ćete voditi vašeg ljubimca, isto kao i u ljudi, događa se adaptacija na metaboličke procese uz sniženu koncentraciju kisika u zraku na visinama. Kod nagle visinske razlike zdravstveno stanje ljubimca praćeno je kardiovaskularnim promjenama udruženim sa povišenim sistemskim tlakom i tlakom plućne arterije. Također, dolazi i do smanjene produkcije eritrocita. Istraživanja su rađena na visini od 700-900 m kod kontrolne grupe pasa, a značajna odstupanja u vrijednostima krvi zabilježena su kod pasa koji su živjeli na visini od 2300 m, ali su povremeno odlazili na kraće relacije na visinu 3500 m. Isto tako, zabilježen je povrat u normalne vrijednosti parametara krvi tijekom 20 dana nakon spuštanja sa visine.

Dakle, postepenim navikavanjem psića na ekstremne visine (prilagođavanje metabolizma smanjenoj koncentraciji kisika u zraku), isto kao i u ljudi, boravak prolazi bez značajnih rizika po zdravstveno stanje ljubimca.

Općenito se psi jako vole igrati u snijegu, pri čemu im se šape namoče i, pri temperaturama od oko 0 stupnjeva, to za njih ne predstavlja problem. No, na mnogo nižim temperaturama (npr.-10 do -15°C) predstavljaju šok, kako za naš, tako i za njihov organizam. Tada se može javiti bol u mekušima zbog hladnoće, a često se javljaju i grčevi mišića u šapicama, ali se općenito smatra kako nije direktan uzrok prehladi. Svakako da ovakvo opterećenje organizma predstavlja zahtjev na imunosni sustav pa treba jedino voditi računa o dobrom zdravlju ljubimca prije odlaska na ovako odmor.

Isto tako, ne postoji neko univerzalno pravilo kojim bi se moglo odrediti koliko vremena psić može provesti na snijegu bez rizika po zdravlje, već je potrebno individualno promatranje. Najbolji pokazatelj izdržljivosti vašeg ljubimca je puštanje nekoliko puta dnevno da se istrči po snijegu, ali u kraćim vremenskim periodima, po 10-15 minuta. Naravno, trebate imati na umu kako se izdržljivost može razlikovati s obzirom na vanjsku Kao dodatnu potporu zdravstvenom stanju i imunitetu ljubimcu provedite vitaminsko-mineralnu terapiju kroz 3-4 tjedna prije očekivanog putovanja te vodite računa o njegovoj kvalitetnoj ishrani, a pri dolasku na odmor raspitajte se gdje se nalazi najbliža veterinarska ambulanta u kojoj možete potražiti pomoć za vašeg ljubimca. Ipak, nadam se i vjerujem da vam neće biti potrebna te da će vam odmor proteći na obostrano zadovoljstvo.

A evo i malo smijeha: peseki na snijegu:)

Facebook Komentari