Razmimoilaženja u HDZ-u oko privatizacije HEP-a, sve više glasova protiv, službeno teče med i mlijeko

Bivši ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat jedini je HDZ-ovac koji je za sada progovorio u javnosti protiv namjere Martine Dalić i Andreja Plenkovića da se paket dionica Hrvatske elektroprivrede nagrize stavljanjem na tržište, što zabrinjava, jer bi to moglo otškrinuti vrata daljnjoj privatizaciji. No, on nije sam, pišu mediji danas.

Zasad se ne čuje ništa o eventualnom protivljenju nadležnog ministra državne imovine Gorana Marića, HDZ-ovca koji je u saborskim klupama često progovarao o sumnjivim potezima vlasti, bez blagoslova vrha stranke, i to kada su u pitanju bile teme oko kojih je HDZ zauzimao unison i prilično nehajan stav, iako se, primjerice, radilo o monetarnoj politiki, odnosno bankama ili privatizaciji. No, otkad je u Banskim dvorima, njegovo je pristajanje postalo više nego upadljivo, a nekoć aktivni zastupnik pretvorio se u mirnog i povučenog člana Plenkovićeva kabineta.

No, sada se Plenkoviću usprotivila bliska mu europarlamentarka potpredsjednica HDZ-a Ivana Maletić, koja je navodno predlagala da se umjesto udjela u strateškoj i profitabilnoj kompaniji novac za Inu namakne prodajom vojnih objekata i poslovnih prostora. Njene izjave za taj list razlikuju se od dojma koji je u ponedjeljak ostavio Plenković, kazavši:

”Dobili smo čvrstu podršku Predsjedništva i Nacionalnog vijeća da se Ina vrati u naše ruke. Smatramo da rad na ovom modelu treba nastaviti i da je to najprimjereniji način da se ide na ponudu 25 posto minus 1 dionica HEP-a”. Maletić, naime, za Jutarnji kaže da HEP ne treba miješati s Inom, nego ga postaviti na zdrave noge i razvijati:

“Nije donesena konačna odluka da se ide u prodaju 25 posto minus jedna dionica HEP-a, niti je rečeno da je to jedini model za otkup MOL-ova udjela u Ini. Upravo je zato i otvorena rasprava kako bi se sve razmotrilo i vidjelo što je najbolje rješenje ako se ide u otkup Ine”.

Prema napisima tog lista, ona čak nije bila jedina koja se na sjednici Predsjedništva HDZ-a u ponedjeljak navečer usprotivila prodaji HEP-a kako bi se kupila Ina: u raspravi koja se oko toga povela sudjelovali su, među ostalim, i šef zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić te Branko Bačić.

Zasad šutnja

Ministri iz redova HDZ-a bježali su od novinara pred Vladom ili šute ili oporgavaju da postoji sukob unutar HDZ-a oko prodaje udjela u HEP-u.

U Banskim dvorima se, naime, održava sastanak užeg kabineta Vlade, uoči sutrašnje redovne sjednice.

Tomislav Ćorić, ministar rada nije odgovorio postoje li razilaženja unutar HDZ-a o modelu otkupa Ine, odnosno slažu li se svi da bi se trebalo prodati dionice HEP-a da bi država dokopala posrnulog naftnog poduzeća.

Goran Marić, ministar državne imovine, na ulazu u Vladu je rekao “Ne” i ušao žurnim korakom u zgradu. Da sukoba nema tvrdi i ministar prometa Oleg Butković, premda nije bio na sjednici predsjedništva. Na pitanje je li on osobno za prodaju HEP-a da bi se kupila Ina, kaže: “Polako, to je još u fazi rasprave”.

HDZ-ov zastupnik Horvat ne misli kao Plenković: Za vraćanje upravljačkih prava nad INA-om ne treba privatizacija HEP-a

Facebook Komentari