Inzko usporedio R Srpsku s NDH, Dodik se pita na kojoj strani mu je bila obitelj u Drugom svj. ratu

Visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko ocijenio je u utorak neprimjerenim obilježavanje 9. siječnja kao dana Republike Srpske uspoređujući to sa situacijom u kojoj bi se netko sjetio obilježavati dan osnutka kvislinške Nezavisne države Hrvatske (NDH).

“Za međunarodnu zajednicu postoji samo daytonska BiH i RS koja je dobila svoj legitimitet 21. studenog 1995. godine u Daytonu. Ako bismo počeli slaviti ‘praznike’ kao što je 9. siječnja, onda bi se neki mogli dosjetiti i da se slavi, recimo, 10. travnja, dan kada je osnovana Nezavisna Država Hrvatska (NDH). Mislim da to nikome ne pada na pamet i da treba gledati prema budućnosti, a ne prema prošlosti”, kazao je Inzko u izjavi koju je objavio sarajevski portal faktor.ba.

Dodik je uzvratio rekavši da je Inzko “poznati klaun međunarodne zajednice”, da je razdoblje glumatanje diplomata gotovo, da su maske pale te da je Inzko ovom izjavom podsjetio da pripada onima koji su u vrijeme NDH podržavali tu zločinačku tvorevinu i pokrenuo sumnju da on i danas gaji simpatije prema njoj.

– Bilo bi zanimljivo znati na kojoj strani povijesti mu je bila obitelj u Drugom svjetskom ratu, kada tako olako, bez imalo odgovornosti izgovara što izgovara, ne misleći da ga prati cijeli jedan narod dok se on obraća meni. Ali, to je Inzko. Lupi, ako ostane živ pojašnjava, i za sve to uzme 25.000 eura mjesečno – rekao je Dodik, prenosi Blic.

Inzko je rekao i kako je sada na nadležnim tijelima vlasti u BiH utvrditi je li tijekom obilježavanja 9. siječnja u Banja Luci došlo do kršenja ustava i zakona BiH.

Ispostavi li se da je tako, treba reagirati Tužiteljstvo BiH, konstatirao je austrijski diplomat.

Pojasnio je kako on nema ovlasti u slučaju moguće zloporabe pripadnika oružanih snaga BiH – koji su u Banja Luci postrojeni u ponedjeljak po nalogu predsjedatelja Predsjedništva BiH Mladena Ivanića – jer Visoki predstavnik tumači civilne odredbe Daytonskog sporazuma dok je za vojne zadužen NATO.

“Za vojne aspekte je zadužen NATO i siguran sam da će oni razmotriti ovaj slučaj”, kazao je Inzko.

Facebook Komentari