Tužan kraj: Glavata želva koju su jučer spasili mještani Karina ipak je uginula

Velika kornjača, glavata želva, koju su jučer građani našli nasukanu na obali između Karina i Pridrage i koja je sinoć nakon dramatičnog spašavanja u 23 sata dopremljena na oporavak u Pulu, u Aquarium, nažalost je uginula, piše Regional Express.

Vijest im je potvrdila biologinja Aquariuma Karin Gobić. ‘Kornjača je bila u izuzetno lošem stanju, pothlađena i narušenog imunološkog sustava. Za sada je teško procijeniti njezinu dob, vjerojatno ima između 50 i 70 godina, a sa svojih 95 centimetara spada među najveće primjerke kakve se rijetko viđa u Jadranu, više se kreću u Mediteranu. Ovo je druga kornjača ovakve veličine koju sam vidjela, a kroz naš Centar za oporavak morskih kornjača dosad je prošlo više od 130 kornjača’, rekla je Gobić i dodala da po dolasku nijednom nije udahnula.

Želvu, koju su nazvali Melita, je u Zadru pregledao veterinar Marino Mirčeta koji je ustanovio da ima oko 100 godina i da je životinja samo pothlađena, no nikakve ozlijede nisu otkrivene: ‘Pronašao sam na njoj neke ozljede, ugrizne rane na oklopu, ali one su stare sigurno desetak godina. Životinju je samo trebalo utopliti, ozljeda na njoj nije bilo unatoč kalvariji koju je prošla. Utopljavanje i zagrijavanje morem, to je ono što je trebalo učiniti. Malo smo je pokrili i dekama.’

Pretpostavlja se da je svemu presudila starost i narušen imunološki sustav kojemu su presudile izuzetno niske temperature. Obdukcija na koju će se leš kornjače uputiti već danas, pokazati će točan uzrok ugibanja, piše Regional Express.

VIDEO More je izbacilo veliku glavatu želvu, tešku 130 kg i 100 godina staru, mještani je spasili

Facebook Komentari