Ministarstvo poljoprivrede mijenja pravila u trgovanju stokom, 40 tisuća goveda završilo u ilegalnim klaonicama

Proteklih je godina čak 40 tisuća goveda završilo u ilegalnim klaonicama diljem Hrvatske pa Ministarstvo poljoprivrede mijenja pravila o trgovanju stokom, piše dnevnik.hr.

Svaka krava ima svoju markicu, koja je njezina osobna karta, važna i kod prodaje stoke.

Veterinar govedo razduži s prodavatelja na kupca, no nekim se govedima nakon prodaje izgubio trag.

Farmer Mirko Katalenić nema takvih iskustava. “Nikad se nije dogodilo da se izgubi trag, sve se vodi vrlo ažurno i nemamo problema s papirologijom”, kaže Katalenić.
No, gotovo 40 tisuća goveda je završilo u ilegalnim klaonicama u proteklih sedam godina. Samo prošle godine ih se pojavilo još 2816. Da bi njihov broj smanjilo, Ministarstvo poljoprivrede radi na novom pravilniku.

Ključna je stvar vraćanje službene osobe (veterinara) u ovaj sustav te izdavanje elektroničkih svjedodžbi o zdravstvenom stanju životinja uz kartice kupca i prodavatelja životinje (ili jednokratni transakcijski kod), kako bi država mogla pratiti ovaj promet.

I sindikat veterinara podržava ovakve izmjene jer bi detaljnije nadzirali prijevoznike i klaoničare.

“Trebali bi platiti 200 kuna veterinaru da dođe na mjesto otpreme da uzme podatke od prijevoznika. Ako u roku od 24 ili 48 sati ne isporuči stoku u klaonicu, znači da je ukradena. On treba biti strogo kažnjen da mu se ne isplati potkradati državu”; kaže Zdenko Pecirep iz Sindikata veterinara.

Kada će nova pravila stupiti na snagu u Ministarstvu nisu rekli. No, potrošačima savjetuju da meso kupuju na legalnim mjestima.

A da ileglanog mesa sumnjivog podrijetla ima, pokazale su i velike akcije suzbijanja sivog tržišta mesa i stoke. U 2016. u koordiniranim operativnim akcijama, carina i veterinarska inspekcija, pokucale su na vrata prijevoznika stoke, klaonica i mesnica.

U svega 13 dana nadzora, koliko su trajale tri velike akcije, veterinarska i carinska služba zapljenile su i uništile ukupno 13.136 kilograma mesa.

Ovoj je količini dodano i nešto manje od pet tona mesa koje je pronađeno izvan ovih velikih koordinirnaih akcija.

Osim mesa, inspektori su pronašli i žive životinje. I to tri goveda i juneta, 11 koza i jaradi, 57 junadi, 21 svinju i 30 prasadi.

Njima svima napisano je ukupno 28 optužnih prijedloga i šest kaznenih prijava.

Akcije su se provodile u Splitsko-dalmatinskoj županiji i to dvaput, u akciji Južna granica 2016. te u akciji Mesar 2016, koja se provodila u Dubrovačko-neretvanskoj, Zadarskoj te Šibensko-kninskoj županiji.

Inspektori su kucali na vrata i u Zagrebačkoj i Krapinsko-zagorskoj županiji.

Facebook Komentari