Milorad Dodik na proslavi neustavnog Dana Republike Srpske sve otvorenije o odlasku tog entiteta iz BiH

Predsjednik RS-a Milorad Dodik rekao je danas da taj BiH entitet “nitko neće zadržati u BiH, ukoliko mu se ne vrate izvorna daytonska ovlaštenja za koja je ona primarno zainteresirana“, prenosi radiosarajevo.ba.

Tvrdi da su ta ovlaštenja ukidana odlukama visokih predstavnika mimo Daytonskog sporazuma, a koji je kršen i odlukama stranih sudaca.

Dodik je u izjavi novinarima u Banjoj Luci, gdje prisustvuje liturgiji u povodu pravoslavnog praznika Svetog Stefana, rekao i da mešetarenje međunarodnih predstavnika i stranih sudaca u Ustavnom sudu BiH “ne može biti mjera naše slobode”.

“To je mjera neslobode za nas i zato ćemo mi odlučno odbaciti svaki pokušaj nametanja kvazi odluka donesenih u Ustavnom sudu BiH”, ustvrdio je on navodeći da je “danas, 25 godina poslije, RS odlučna živjeti svoj život kao država i odlučna je da u skladu s Daytonskom sporazumom upražnjava svoja izvorna prava”.

Iako ove godine, a nakon odluke Ustavnog suda BiH, u službenom programu nije planiran vjerski dio proslave “Dana RS”, a na pozivnicama se više ne spominje i “krsna slava RS Sveti arhiđakon Stefan”, od 9 sati srpski Irinej služi u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjoj Luci Svetu arhijerejsku liturgiju povodom, kako je rečeno, pravoslavnog praznika Svetog arhiđakona Stefana.

Liturgiji prisustvuju srpski dužnosnici RS-a predvođeni Dodikom, predstavnici političkih stranaka sa srpskim predznakom, te, između ostalih, i Darko Mladić, sin haaškog optuženika Ratka Mladića i princ iz Srbije Aleksandar Karađorđević i princeza Katarina.

Istovremeno, obilježavanje 9. siječnja, “Dan RS-a“, koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, počelo je nastupom banjalučkih osnovaca na glavnom banjalučkom trgu.

U popodnevnim satima najavljena je parada pripadnika policije, svečana akademija te kulturno-umjetnički program. Na ulicama Banje Luke primjetno je jako policijsko osiguranje. Dio centra grada je blokiran za promet, piše radiosarajevo.ba.

Less nakon analize u Foreing Affairsu i mijenjanja granica: BiH, Kosovo i Makedonija su potpuno nefunkcionalne

Facebook Komentari