Donacija grada Dubrovnika Studentskom domu u Mostaru – Za kuću kruha i duha 10 tisuća eura

Piše: Dražen Prša

Jednu kompletnu sobu u studentskom domu Dompes u Mostaru vrijednu 10 tisuća eura financira Grad Dubrovnik po kojem će se ta soba i zvati idućih 50 godina. Više od tri tisuće darovatelja uplatilo je iznos koji premašuje milijun eura, a potrebno je još oko 500 tisuća.

Idejni začetnik i voditelj projekta gradnje studentskog doma Dompes u Mostaru prof. dr. sc. Iko Skoko zahvalio se građanima Dubrovnika porukom na Facebooku. Na Sveučilištu u Mostaru, prvenstveno na fakultetima kojih nema u Dubrovniku, studira više od sto studenata iz Dubrovačko-neretvanske županije pa će i njima dobro doći bogatija ponuda smještaja dostupna već za iduću akademsku godinu.

Gradnja doma, započeta u siječnju 2015. napreduje po planu pa se očekuje da će Dompes biti otvoren 5. rujna 2017. Trenutno se radi na postavljanju krova, vanjske izolacije i otvora.

Pučka kuhinja i centar za dijalog bit će važne sastavnice Dompesa, ali i društvenog života Mostara. Centar za dijalog zamišljen je kao mjesto rasprava, upoznavanja i prožimanja naroda, vjera, kultura, manjinskih skupina i različitosti uopće. Sve donacije, imena donatora i troškovi objavljuju se na web stranici www.dompes-mo.com pa darovatelji mogu pratiti što se zbiva s njihovim novcem.

Franjevački samostan sv. Petra i Pavla iz Mostara pokrenuo je gradnju Dompesa dragovoljnim prilozima kako bi se omogućilo studiranje studentima slabijeg imovnog stanja.

Dompes (Domus panis et spiritus, Kuća kruha i duha) imat će 64 sobe za ukupno 150 studenata, 8 učionica, višenamjensku dvoranu i pomoćne prostorije na oko pet tisuća metara četvornih na šest etaža od podruma, prizemlja i četiri kata do mansarde. Na svakom katu bit će po jedna soba prilagođena studentima s poteškoćama u kretanju.

Facebook Komentari