Vlatka Vukelić – Zabrinjavajuća je šutnja na prijetnje i sintagme izrečene na predbožićnom „derneku“ SNV-a

Iako je Božić blagdan mira i ljubavi po svim kalendarima i kršćanskim konfesijama, proslava pravoslavnog Božića u Hrvatskoj se već 13. godinu za redom pretvara u prvoklasni politički događaj koji se koristi za isticanje neodržive teze o „ugroženosti Srba u Hrvatskoj“, stoji u priopćenju HSP AS.

HSP AS je kao stožerna pravaška stranka dužna osvrnuti se na posljednji zabrinjavajući i uznemirujući govor koji je povodom pravoslavnog Božića ovoga puta stigao od izaslanika srbijanskog premijera Vladimira Božovića na predbožićnom prijemu koje je iniciralo i organiziralo Srpsko narodno vijeće u Zagrebu, stoji u priopćenju kojeg potpisuje dopredsjednica HSP AS Vlatka Vukelić.

Nakon što su nam se u političko uređenje Hrvatske proteklih mjeseci konstantno uplitali najviši dužnosnici Republike Srbije od predsjednika Tomislava Nikolića, premijera Aleksandra Vučića te dežurnih ministara-galamdžija Vlade Srbije, razina političke nekulture i nekorektnosti sada je spuštena do te razine da nam srbijanski političari iz petog reda prijete usred Zagreba, dodaje.

Iako je druženje predstavnika hrvatskih vlasti s izaslanicima i predstavnicima srpske manjine u Zagrebu započelo u kozmopolitskom tonu, prijetvornost komunikacije iskazao je spomenuti izaslanik nebitnog imena obećavši Srbima u Hrvatskoj u ime „matične“ države Srbije kako „će ih u svim problemima i iskušenjima, kad god budu ugroženi, Srbija braniti svim raspoloživim sredstvima.“

“Pojačana aktivnost i matična država Srbija” su sintagme koje su izuzetno opasne i na kraju netočne jer je Srbima rođenima u Hrvatskoj matična zemlja Hrvatska.

Isto tako, zabrinjavajuća je i gorka činjenica kako je ova degutantna i u osnovi huškačka izjava dobila pljesak svih nazočnih što apsolutno možemo usporediti s ne reakcijom ondašnjeg hrvatskog ministra sporta Željka Jovanovića na paljenje hrvatske zastave na utakmici nogometne reprezentacije u Beogradu.

Krajnje je vrijeme i za promjenu prakse ustaljene po Ivi Sanaderu koja podrazumijeva protokolarno čestitanje pravoslavnog Božića svim vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti uz istodobno pohođenje najviših hrvatskih dužnosnika samo i isključivo predstavnika srpske zajednice unatoč brojnim zajednicama Crnogoraca, Makedonaca, Rusa te u konačnici Hrvata pravoslavaca koji također Božić po Julijanskom kalendaru slave u Hrvatskoj.

„Smatramo kako je diplomatski nekorektno koristiti pravoslavni Božić za širenje ovakvih poruka koje nemaju veze sa suvremenim demokratskim kretanjima, baš kao što je nekorektno vezati pravoslavni Božić isključivo za srpsku manjinu u Hrvatskoj. U konačnici, iako je ovo bila prigoda uspostave uljuđenog dijaloga, na vidjelo su opet izašli viđeni scenariji prijetnji, kojima smo svjedočili prije 25 godina“.

Kao stranka nismo u poziciji uputiti Srbiji diplomatsku notu što je u ovakvim situacijama minimalna obveza Ministarstva vanjskih poslova, ali smo u poziciji uputiti hrvatskome narodu zdravorazumsku političku notu i iskazati duboku zabrinutost političkog diskursa sutrašnje članice EU, priopćenje je sa potpisom dopredsjednice HSP AS Vlatke Vukelić.

Dražen Prša

Facebook Komentari