U Europi vladaju polarne hladnoće, -42 u Laponiji, u Poljskoj u 24 sata troje se smrznulo

Zimskim nevremenom zahvaćen je i velik dio Europe.

Najhladnija noć s gotovo -42°C bila je u finskoj Laponiji uz granicu sa Švedskom. U sjevernoj Švedskoj, temperature su također niže od – 41°C, što stanovnicima, inače naviknulima na teške zime, ipak stvara teškoće, javlja HRT.

Samo tijekom posljednja 24 sata u Poljskoj su od smrzavanja preminule tri osobe, a 46 ih je umrlo od studenog, priopćio je danas Centar za sigurnost pri poljskoj vladi i apelirao na Poljake da posebno u tijekom ove hladne oluje Axel pozovu policiju čim primijete nekoga u životnoj opasnosti. Poljacima je savjetovano da se toplo obuku, ne piju alkohol i reagiraju kada vide nekog tko je u opasnosti na zimi. Broj žrtava zime povećala su i dva fatalna trovanja ugljičnim monoksidom iz neispravnih peći.

Na sjeveroistoku Njemačke – olujni zimski val izazvao je najveće poplave u posljednjem desetljeću. Mjesta i gradovi uz obalu Baltičkog mora u blizini granice s Poljskom – poplavljeni su, a materijalna šteta je golema.

Zabilježeni su stogodišnji rekordi kada je riječ o razini mora – koje se ponegdje dignulo gotovo dva metra. U luci Wizmar noćas je bila gotovo 2 metra iznad uobičajene.

Facebook Komentari