1.6 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Hrvatska pravoslavna crkva i Projekt Velebit na Cvjetnom trgu: Veliko posvećivanje vode...

Hrvatska pravoslavna crkva i Projekt Velebit na Cvjetnom trgu: Veliko posvećivanje vode povodom blagdana Bogojavljanja

Hrvatska pravoslavna crkva i Projekt Velebit na Cvjetnom trgu u Zagrebu održali su javni obred ‘Veliko posvećivanje vode povodom blagdana Bogojavljanja’, što je predsjednik SNV-a i zastupnik u Saboru Milorad Pupovac ocijenio kao “provokaciju i prijetnju” i kazao da se nada da će nadležni učiniti sve da vjernici bez provokacija i bez pokušaja širenja straha proslave rođenje Kristovo.

“Nakon 72 godine prvi puta…., tražimo registraciju Hrvatske pravoslavne crkve i prostor za liturgije”, rekao je Marko Jurič iz Projekta Velebit i najavio da će, ako država ništa ne učini, liturgije biti održavane na Cvjetnom trgu.

Eparhijski upravni odbor Eparhije zagrebačko-ljubljanske poslao je medijima priopćenje mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija u kojem se kaže da grupacija koja sebe naziva Hrvatskom pravoslavnom crkvom za pravoslavlje ne postoji i da je ona isključivo problem države u Hrvatskoj.

Djelovanje grupacije koja sebe naziva Hrvatskom pravoslavnom crkvom ne vidim kao problem Srpske pravoslavne crkve i Pravoslavne crkve u svijetu, stoji u priopćenju mitropolita Porfirija.

„Takva grupacija je, poznato je, postojala samo u fašističkoj NDH, kada je služila isključivo ostvarivanju genocidnog programa prema srpskom narodu. Stoga je njihovo djelovanje isključivo problem države, njenog identiteta, načina kako država želi da je dožive njezini građani, ali i kakvu sliku o sebi šalje u Europu i svijet, kaže se u priopćenju mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija.

Najnovije

Još iz rubrike