Erjavec tvrdi da će implementirati rezultate arbitraže na teritoriju, a Hrvatska popustiti, kao i sa Srbijom

“Znamo da je Hrvatska blokirala razna poglavlja u pregovorima Srbije, ali je svoja stajališta koja su u početku bila vrlo tvrda morala mijenjati. Očekujem da će se nešto slično događati i kad bude trebalo primijeniti arbitražnu presudu”, rekao je ministar vanjskih poslova Slovenije Karl Erjavec o arbitražnoj presudi za koju se očekuje da će biti objavljena do ljeta, prenosi slovenska državna televizija RTVSLO.

Cijeli prilog u kojem Erjavec odgovara na pitanja novinara prije tri dana, emitirali su jučer na svom trećem programu.

“Nadamo se da će hrvatska strana poštivati odluku arbitara bez obzira na svoja dosadašnja stajališta, a slovenska vlada mora učiniti sve da se presuda čim prije implementira. Budite uvjereni da je naša vlada pripremila i priprema sve potrebne mjere da dođe do implementacije arbitražne presude”, istaknuo je Erjavec odgovarajući na pitanja novinara nakon sastanka s diplomatima.

Pojasnio je i da se to odnosi i na djelovanje državnih organa čija je dužnost i obveza da preuzmu izvršavanje suverenih prava na mjestima za koje se presudom arbitara utvrdi da su slovenska.

“Tamo gdje bude određeno da je za provođenje suverenosti zadužena slovenska država, svi će državni organi morati izvoditi svoje nadležnosti na teritoriju koji bude određen kao slovenski”, pojasnio je Erjavec.

Hrvatska je izišla iz arbitraže sa Slovenijom, ali je arbitražni postupak nastavljen bez obzira na hrvatski izlazak.

Facebook Komentari