Sabor nema kodeks ponašanja, ali Bauk misli da je Reiner trebao izreći opomenu Pernaru zbog pizze

U Saboru, kažu, nemaju kodeks lijepog ponašanja, ali zato od svakog posjetitelja očekuju da će i ponašanjem i odijevanjem poštovati tu instituciju.

Kao i oni koji ovdje rade. Kako je moguće da institucija koja zasjeda od 13. stoljeća, a u ovoj je palači od 18. stoljeća nema takav kodeks – objašnjava potpredsjednik Sabora.

“Jer se pretpostavljalo da takav otklon od normalnog ponašanja, uljuđenog ponašanja, pogotovo u ovom visokom domu je naprosto nezamisliv”, kaže Željko Reiner za Dnevnik.hr.

Iako nema kodeksa, iz redova oporbe kažu – zbog pizze je Reiner mogao izreći opomenu Ivanu Pernaru.

“Zbog toga što je po članku mislim 238 odstupao od uobičajenog načina ponašanja u Sabornici”, kaže Arsen Bauk.

Odstupali su i drugi. Dok se tajnik sjednice Sabora obraćao nekome iza Pernara i govorio ”ma ti si luđi od njega” Pernar ga je optužio.

“Evo što mi dobacuje čovjek koji sjedi meni s desna, dobacuje mi i govori ti si luđak”, rekao je Pernar.

SDP-ov zastupnik Maras vjeruje da su riječi tajnika bile upućene njemu.

“Ne znam, vidio sam kasnije na snimci da je tajnik plenarne sjednice nešto dovikivao, s time se ne opterećujem, čovjek je očito bio malo nervozan, kasno je bilo, doduše ja to ne opravdavam”, kaže Gordan Maras.

A neprimjerenim rječnikom se poslužio i Pernar. “Bez gospodina Andreja Plenkovića, ministra gospodina Marića, i sve ove ergele koju imamo tamo”, govorio je Pernar. Reiner ga je zamolio da rabi odgovarajući rječnik, a Pernar se ispričao. I prošao je – bez kazne. Kao i za pizzu u sabornici.

Željko Reiner najavljuje – uskoro će predložiti promjenu poslovnika, ali i propise za lijepo ponašanje. “Da uvedemo svojevrsni etički kodeks koji bi onemogućavao neprimjereno ponašanje i neprimjereno govorenje u Saboru”, kaže Reiner.

Share This Article