Izložba „15 godina Košarkaškog kluba Otočac i 45 godina košarke u Otočcu“

Otvorena je izložba „15 godina Košarkaškog kluba Otočac i 45 godina košarke u Otočcu“ u Gackom pučkom otvorenom učilištu.

Nazočne je pozdravila kustosica Muzeja Gacke Snježana Bogdanić koja je istaknula kako su dvije godine odredile naslov ove izložbe, 1971. kada je osnovan otočki Košarkaški klub “Sloga” koji je djelovao do 1991. godine i 2001. kada je osnutkom Košarkaškog kluba Otočac nastavljena otočka košarkaška tradicija.

Izložba predstavlja pregled fotografija, novinskih članka, dresova, pehara, plaketa i drugih predmeta koji govore o povijesti otočke košarke i to kronološki, po desetljećima, 1970-e i 1980-e govore o Košarkaškom klubu “Sloga”, od 2001. do danas izložba prati razvoj i uspjehe Košarkaškog kluba Otočac, a iz perioda 1990-ih, točnije od 1991. do 2001. nema izloženih predmeta s obzirom da u tom razdoblju nema službenog otočkog košarkaškog kluba.

Uz neke starije fotografije istaknuta su i imena igrača među kojima smo prepoznali brojne naše sugrađane.
U povijesti Košarkaškog kluba Otočac istaknuti su neki od njegovih najznačajnijih uspjeha, a kao neke od zanimljivih eksponata spomenut ćemo plakat i loptu s potpisima hrvatske košarkaške reprezentacije. Fotografije koje su se mogle vidjeti na ovoj projekciji novijeg su datuma, tj. nastale su tijekom posljednjih desetak godina postojanja Košarkaškog kluba Otočac.

Na otvorenju izložbe bili su i sadašnji i nekadašnji članovi kluba, aktivni i nekad aktivni košarkaši, a prvi se obratio predsjednik Košarkaškog kluba Otočac – Mario Barković koji je pozdravio sve prisutne od osnivača “Sloge” Ante Devčića , dr.Ivicu Miletića koji je bio predsjednik KK “Sloga” i brojni igrači koji su došli, zahvalio se svima koji su dali doprinos u organiziranju ove izložbe. Barković je zahvalio i GPOU na pomoći i organizaciji jer bez njih ne bi se to moglo učiniti. Barković je pozvao sve koji još posjeduju slike, novinske članke iz 70-tih godina, sportsku opremu da ustupe i daruju klubu, također posebno se zahvalio novinarima Cvitkoviću i Jurkoviću koji više nisu s nama a dali su veliki obol u izvještavanju i praćenju svih utakmica. Košarka u Otočcu čini važan dio kulturnog i sportskog doživljaja za Grad i promicanja grada Otočca. Mi smo sada trenutno u ligi „Centar“ igramo u Zagrebačkoj županiji krećemo se tamo, prije smo igrali u zapadnoj regiji prema Rijeci i Istri i svuda pronosimo ime Grada – kazao je Barković.

O počecima košarke u Otočcu kazivao je bivši trener Košarkaškog kluba „Sloga“ Ante Devčić. Nakon 45 godina malo smo ponovili stare uspomene, pružili si ruku, i sjetili se onih dana. Svaka generacija ima svoje, temelji su postavljeni kako treba i dan danas to ima za posljedice ovo što ima. U bivšoj državi bile su 4 lige, mi smo bili u Zapadnoj. Koliko je bilo klubova malo koje mjesto je sačuvalo košarku u svom gradu. Čestitam svima na ustrajnosti kluba. Ja sam došao u Otočac 1970 godine, a na područje Grada 1965 godine. Mene su dečki vidjeli kao mladog nastavnika i zamolili da s njima malo radim, zahvalio se bivšim direktorima Škola, sve utakmice su se igrale na otvorenom prostoru, jedino kada je ružno vrijeme bilo onda smo igrali u Školi. Igrali smo košarku na drvene table, lopte smo imali najprije gumene. Mi smo bili puni elana, radili smo godinu dana nismo se ni registrirali, kada smo došli na jedan nivo pokucali smo na vrata politike i uspjeli smo to progurati, tako da su nam tada ljudi koji su bili oko sporta puno pomogli. Osnovali smo klub, onda smo išli dalje za Rijeku da bi u Rijeci prijavili se za takmičenje. Koristili smo i igrače iz susjednih gradova, bila je tri ranga, i upali smo nakon 4 godine u drugu ligu. Veliki problem ovih sredina je zadržati igrače, dečki odlaze u školu i na fakultete. Nakon svake 3-4 godine bila je smjena generacija i uvijek ispočetka – kazao je Devčić.

Košarkaški klub Otočac dodijelio je i posebna priznanja – zahvalnice za izniman doprinos u razvoju KK Otočac pojedinim istaknutim članovim kluba, a zahvalnice je uručio predsjednik kluba Mario Barković.

Izložba se može pogledati do 23. prosinca svakim radnim danom od 8 do 15 sati.

Dražen Prša/Glas Gacke

Share This Article