Sindikalac Babić: Dugovi vlade prema policiji u vrijeme Račana bit će minorni u odnosu na ono što će nastati

Ivica Babić iz Hrvatskog liječničkog sindikata gostovao je u Dnevniku u 22.

Govorio je o neuspješnim pregovorima s Vladom. Naime, završio je sastanak na kojem je Vlada s osam sindikata javnih službi pregovarala o sporazumu o povećanju plaća, ali dogovor nije postignut.

Čulo se da sindikati tvrde kako Vlada nije pregovarala u dobroj vjeri. Što je bilo dogovoreno u petak, a da se promijenilo tijekom vikenda?

U petak su bitne stvari dogovorene i to je bilo jedno rješenje koje je prije svega odgovaralo Vladi Republike Hrvatske. Dogovorili smo kompenzaciju za povećanje plaća koja je dospjela, za 2016. godinu, dogovorili smo cijenu rada za 2017. – tri posto do 1. travnja i tri posto 1. studenog, a a kraju smo govorili o pravičnoj cijeni rada. Tražili smo primjerene plaće mjerene konvergencijom plaća s prosječnima u realnom sektoru u RH, mjereno prosjecima uobičajenim u Europi, u odnosu na strukturu zaposlenih u javnom sektoru.

Od čega je Vlada odustala?

Vlada je danas izašla s neprihvatljivim zahtjevom. Ona danas osporava zakonitost sporazima, a u dokumentu, prijedlogu kolektivnog ugovora, koji se trebao danas potpisati do ponoći, uvodi članak koji kaže kako potraživanja po sporazumu nisu dospjela. To je vrlo interesantno za pravnu državu, ne poštuju se pravni akti.

Vlada je propustila priliku da na učinkovit i jednostavan način razriješi sve probleme i uđe u daljnji uspješan socijalni dijalog u javnom sektoru. Mislim da će cijena današnjeg neuspjeha po Vladu za 2016. godinu biti 5 do 6 puta veća nego ono što su danas mogli dogovoriti.

S kime ste dogovorili u petak povišicu, a tko je danas to odbacio?

S istim pregovaračkim odborom Vlade.

Oni su to odbili nakon pravnog savjetovanja?

I prije su dvojili je li sporazum valjan, ali za nas to nije upitno. Mi smo se godinama odricali. Smanjili su nam naprije plaće za 6 posto, pa koeficijente za 3, pa su nam uzeli 10 posto za vjernost službi, pa smo čekali kad će gospodarstvo krenuti, i krenulo je. Naša prava dospjela su na naplatu, međutim oni su to odbili realizirati.

Ministar Tomislav Ćorić kaže da na ovaj način štite RH. Kako to komentirate?

A tko smo mi? Mi smo građani RH, nas ima nepostredno sad s državnim sektorom 250 tisuća, puta tri – 750 tisuća. I, napokon, Hrvatska je socijalna država, a to se prakticira upravo jakim javnim sektorom, a ne brojem socijalnih naknada. Ne može država prakticirati svoju socijalnu komponentu preko naših leđa. Mi plaćamo poreze, kao i svi građani koji na taj način financiraju socijalnu državu. Ponavljam, strpljivo smo čekali dok bude bolje, dok krene i gospodarstvo i stanje u proračunu.

Hoće li sad uslijediti tužbe? O kojem ukupnom iznosu je riječ?

Danas je bio dan ‘D’, jer istječe kolektivni ugovor na koji smo mogli nadodati izmjene i dopune i kroz njih riješiti samo ovaj dio problema. Od sutra ulazimo u produženu primjenu pravnih pravila, znači pregovaramo od početka. Kako će oni ići, teško je reći u situaciji kada država izbjegava svoje preuzete obveze…

Možete li iznijeti konkretnu brojku koliko bi to državu moglo sve skupa koštati?

Nedvojben je podatak – tražit ćemo 13,4 posto povećanja plaće. Mi smo bili to spremni iskompenzirati sa 6 posto zbog situacije u kojoj je država.

Dakle, tražit ćete povišicu od 13,5 posto?

Ne samo to, nego vidjet ćemo što će to biti sa sudskim sporovima. Bit će i sudskih potraživanja i to će biti multiplicirano, tako da dugovi vlade prema policiji u vrijeme Račana bit će minorni u odnosu na ono što će nastati prema ovome u javnom sektoru. Ne bih bio na mjestu ministra financija, koji će morati ovo isplaćivati po sudskim presudama.

Facebook Komentari