Tajnik u ministarstvu znanosti Glunčić izazvao buru izjavom oko PISA istraživanja, javio se i Pupovac

Gostujući u Točki na tjedan državni tajnik u ministarstvu znanosti i obrazovanja Matko Glunčić kazao je kako su u Hrvatskoj u statistiku za PISA istraživanje ušli svi učenici, ostavljajući sumnju kako u nekim europskim zemljama se lažiraju rezultati. Objašnjenjem te teze izazvao je buru reakcija.

On je komentirao rezultate OECD-ova najvećega svjetskog obrazovnog istraživanje znanja i vještina učenika u dobi od petnaest godina, PISA 2015 (Programme for International Student Assesment), ali i situaciju u obrazovanju u Hrvatskoj.

“Rezultati nisu katastrofični, kako se predstavlja. U čitalačkoj pismenosti smo postigli napredak od 11 poena, iako smo i dalje ispod prosjeka. Ali to pokazuje da idemo naprijed. Čitalačka pismenost je bitna za sva ostala usvajanja znanja. Ispred Izraela samo u znanosti.

Matematika je ostala tu negdje, ali smo u rangu SAD-a i Izraela, koji su znanstveno mnogi ispred nas. Malo je problematično prirodoslovlje, gdje smo pali za 15 bodova u odnosu na prije 9 godina. Sve europske godine su pale u prirodoslovlju, ali mi smo tu opet u rangu Mađarske i Islanda. Te rezultate moramo uzeti s malom sumnjom. Ovo što kažem, nije opravdanje. Moramo uložiti sve resurse kako bi se stanje poboljšalo”, pojasnio je.

Upitan za paradoks kako u hrvatskim školama imamo dvije trećine odlikaša i vrlo dobrih, a zatim na međunarodnim istraživanjima Hrvatska postiže ispodprosječne rezultate, Glunčić je odgovorio:

“U ove rezultate ulaze prosječni rezultati. Ne uzimamo samo najbolje. U nekim europskim zemljama kažu lošijim učenicima da na dan testiranja ne dođu na nastavu. Kod nas u statistiku su ušla i djeca s posebnim potrebama i nacionalne manjine. Uzimamo sve zajedno unutra. Imamo inflaciju odlikaša, a većina njih nisu pravi odlikaši. Lani kada je 15. gimnazija organizirala prijemni ispit, 40% njih nije uspjelo položiti te prijemne ispite. Preveliki je pritisak roditelja, onda profesori dijele te ocijene”.

“Kada pogledate strategiju znanosti, obrazovanja i tehnologiji, ona ima 38 ciljeva. Samo jedan od tih ciljeva je cjelovita kurikularna reforma. Kvalitativni cilj kojeg očekujemo moramo opremati naše kabinete, prije svega STEM kabinete, opremom. Učenici moraju vidjeti eksperimente. Moramo povećati društveni status naših nastavnika”, istaknuo je planove za budućnost.

Upitan što se upravo događa s kurikularnom reformom, Glunčić je kazao: “U ovom prijedlogu proračuna izdvojeno je duplo više sredstava nego prošle godine. Izdvojeno je 9,5 milijuna kuna koje otpadaju na kurikularnu reformu. Kako je ministar rekao, to ne smije biti samo reforma kurikuruluma”.

Javio se Pupovac

Predsjednik SDSS-a i saborski zastupnik Milorad Pupovac komentirao je današnje izjave državnog tajnika u ministarstvu znanosti i obrazovanja kojima je pokušao objasniti ispodprosječan rezultat hrvatskih učenika u PISA istraživanju. Riječ je o tumačenju dijela Glunčićeve izjave Kod nas u statistiku su ušla i djeca s posebnim potrebama i nacionalne manjine. Uzimamo sve zajedno unutra. Imamo inflaciju odlikaša, a većina njih nisu pravi odlikaši.

“Izjava predstavnika ministarstva izrečena je na toj osnovi na osnovi provincijalnosti i nacionalne parohijalnosti te obogaćena šovinističkim i gotovo rasističkim dodatkom zaboravljajući da inteligencija i znanje nisu raspodijeljeni po kriterijima koje on spominje jer kad bi bili onda jedan od najznačajnijih znanstvenika današnjice, Stephen Hawking ne bi bio to što jeste, kao što isto tako ni Nikola Tesla ne bi bio to što je bio. Drugim riječima, umjesto da svijet mjerimo svojim provincijalnim parohijalnim i stereotipnim mjerilima, mnogo je bolje da vidimo što mjerila svijeta mogu donijeti kao dobrobit i korist za nas”, rekao je Pupovac za Index.hr.

Na pitanje je li po njegovom tumačenju Glunčić mislio na srpsku manjinu, Pupovac je odgovorio: “Državni tajnik je mogao misliti i na srpsku i na romsku i na različite manjine za koje je mogao imati bilo koju vrstu predrasuda, ali što god da je mogao imati na umu, on bi morao znati da testovi te vrste nisu rađeni tako da ne bi pružili vjerodostojnu sliku prosjeka učeničke populacije u zemlji u kojoj se rade”.

“Tako da osim što je propustio pred olakom navadom u našem društvu da se manjine i osobe sa ograničenim sposobnostima okrivljuju za stvarno stanje ili za sliku našeg društva, trebao bi se naprosto informirati o metodama i praksi istraživanja koje ova institucija poduzima svugdje pa i kod nas. Umjesto da se služi znanjem, on je popustio pred predrasudama što je nedopustivo za jednog predstavnika Ministarstva znanosti i obrazovanja”, zaključio je Pupovac.

Voditeljica PISA istraživanja u Hrvatskoj

U razgovoru za Dnevnik.hr Michelle Braš Roth, voditeljica PISA istraživanja u Hrvatskoj, osvrćući se na izjave državnog tajnika, pojasnila je da kod nas u ni jednom PISA istraživanju nisu bila uključena djeca iz škola za nacionalne manjine kao ni učenici koji se obrazuju u ustanovama za djecu s poteškoćama u razvoju.

Objasnila je da je to zbog toga što ih je u populaciji svih srednjih škola u kojima se nalaze 15-godišnjaci tako malo da ulaze u dozvoljenu stopu isključenja, koja iznosi pet posto.

”Škole na manjinskom jeziku i s posebnim potrebama isključeni su iz postupka tijekom uzorkovanja. WESTAT-a. Naime, za sve zemlje sudionice uzorak učenika odabire WESTAT, a ne mi. Zašto smo isključili recimo talijansku manjinu? Jer je 15-godišnjaka iz škola za talijanske nacionalne manjine u ukupnoj populaciji jako malo. Mi smo mogli posuditi test na talijanskom jeziku od Italije, međutim, kod ispravljanja, kodiranja odgovora na pitanja otvorenog tipa, to nam čini znatan organizacijski i financijski problem zbog toga što nastavnici profesori koji su trenirani, koji kodiraju oko mjesec dana te odgovore ne govore talijanski jezik i stoga bismo dodatno trebali angažirati talijanske učitelje mjesec dana da bi došli u Zagreb da bi iskodirali test na talijanskom, a tko će to platiti.. Isto je s mađarskim učenicima. Naša je procjena bila da ako se može isključiti do pet posto, isključili smo manjine i posebne programe”, rekla je Braš Roth.

HNS-ovac i SDP-ovac

“Mi nismo u prosjeku glupi. Samo nam u statistiku ulaze i državni tajnici”, napisao je na fb-u HNS-ov Goran Beus Richembergh.

“Da su u statistiku ušli i ovi iz ministarstva rezultati bi bili još lošiji.”, napisao je SDP-ovac Arsen Bauk.

Facebook Komentari