5.2 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Gradonačelnik Duspara: Problem je u Janafu, on šalje oružje kojim nas truju...

Gradonačelnik Duspara: Problem je u Janafu, on šalje oružje kojim nas truju iz Bosanskog Broda

Slavonskobrodski gradonačelnik Mirko Duspara i ekološke udruge, nakon sastanka s predstavnicima Vlade, izrazili su nezadovoljstvo planiranim potezima i dinamikom rješavanja problema onečišćenja zraka iz Rafinerije u Bosanskom Brodu, koje stanovnici Slavonskog Broda trpe već osam godina, javlja HRT.

Umjesto očekivanih predsjednika Vlade i resornih ministara, na sastanak održan na inicijativu ekoloških udruga, u Slavonski Brod došao je samo državni tajnik Ministarstva zaštite okoliša i energetike Ante Čikotić.

Dva su problema. Modernizacija rafinerije, koja se može ubrzati, i kvaliteta sirove nafte koja se doprema u Rafineriju, rekao je Čikotić nakon sastanka, tvrdeći da se sada ušlo u ubrzanu fazu rješavanja problema. Najavio je kako radi rješavanja problema onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu sutra slijedi sastanak s Janafom.

Prema njegovim riječima, dio rješenja je priključenje Rafinerije na plinovod kako bi se otpadni plinovi spaljivali na ekološki prihvatljiviji način. Plinovod je s hrvatske strane udaljen pet kilometara od Rafinerije. Za izgradnju voda do granice, prema Čikotićevim riječima, čeka se inicijativa iz Bosne i Hercegovine.

Duspara: Čuli smo isto što i 2009., a rješenje je u Janafu

Premda Čikotić tvrdi kako slijedi ubrzano rješavanje problema, slavonskobrodski gradonačelnik nakon sastanka situaciju vidi u potpuno drugom svjetlu. Danas ništa konkretno nismo čuli. Prekoračenja onečišćenja su i dalje svakodnevna. Pisali smo premijeru, ali odgovor nismo dobili. Čuli smo ono što nam je 2009. rekla ministrica Dropulić, koja nas je ismijala kad smo donijeli 17.000 potpisa. Od 2008. nemamo nijedan konkretan korak koji je poduzela Vlada. Rješenje za ovaj problem je u Janafu, on šalje oružje kojim nas truju, izjavio je Duspara i poručio da je Brođanima ugroženo i ustavno pravo na čist okoliš.

Duspara kaže da je Vlada propustila iskoristiti poziciju Hrvatske kao članice EU. Ova regija i ovaj grad osuđeni su na propast, rekao je.

Nezadovoljni su i predstavnici udruga. Kažu da je današnji sastanak formalno zadovoljio zahtjev s velikog prosvjeda od prije 14 dana. Ipak, sastanak je nezadovoljavajući jer nastavlja tijek koji traje osam godina. Procesi su usporeni ili ih nema, rekao je Hrvoje Gačić u ime skupine ekoloških udruga i građanskih inicijativa koje su prije 14 dana organizirale prosvjed s više od četiri tisuće prosvjednika.

Najnovije

Još iz rubrike