Predsjednica također osudila Orepićeve izjave, Petrov stao u obranu, oglasio se i Šprlje

Nakon što je slučaj ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića koji je u razgovoru za Globus napao suce Ustavnog suda na početku sjednice Vlade osudio premijer Andrej Plenković, javili su se predsjednici Republike i Sabora, kao i ministar pravosuđa.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je kako je potrebno poštivati trodiobu vlasti te da se dužnosnici u izvršnoj vlasti trebaju suzdržati od bilo kakvog komentiranja rada toga suda, piše HRT.

“Ustavni sud je jedan od stupova državne vlasti i jamac ustavnosti, poštivanja Ustava u Republici Hrvatskoj, dakle poštovanja svih demokratskih vrednota, same demokracije, ljudskih prava i svega ostaloga. Mislim doista da u Hrvatskoj moramo poštivati trodiobu vlasti i da se dužnosnici iz izvršne vlasti trebaju suzdržati od bilo kakvog komentiranja rada Ustavnoga suda”, rekla je. Osobno, dodala je predsjednica, ne vidi nikakvih nezakonitosti ili neustavnosti u radu Ustavnoga suda.

Na prozivke Orepića osvrnuo se i predsjednik Sabora Božo Petrov koji ga je branio pitanjem. “Tko je narušio dignitet – ministar koji je upozorio da postoje pojedinci koji se lažno predstavljaju u javnim ustanovama ili oni koji su glasovali za takve ustavne suce?”, upitao je novinare Petrov.

Ministar pravosuđa Ante Šprlje nije želio komentirati oštre prozivke koje je na račun Ustavnog suda za tjednik Globus iznio ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić iz Mosta, s čije je liste i on ušao u Vladu, te je poručio kako je na Saboru i Vladi da raspravlja o takvim pitanjima.

Ministarstvo pravosuđa nema nadležnost nad Ustavnim sudom, nema nikakav doticaj ni utjecaj na Ustavni sud. Njega bira Sabor, poručio je.

Facebook Komentari