Ivana Maletić, jedna od autorica HDZ-ovog gospodarskog programa, objasnila zašto nije u Vladi

Na današnjoj plenarnoj sjednici Hrvatskog sabora raspravlja se o novom Zakonu o javnoj nabavi. Taj je zakon snažno zagovarala nova ministrica gospodarstva Martina Dalić, tvrdeći da “cijena, odnosno najniža ponuda” ne može biti jedini i presudni kriterij odabira ponuđača. O tome, ali i drugim pitanjima, jutros je u Studiju 4 govorila Ivana Maeltić, jedna od autorica gospodarskog programa HDZ-a.

Maletić je izjavila da se slaže s novim konceptom Zakona o javnoj nabavi. Trebalo je sve uskladiti, imali smo obvezu promijeniti zakon kao i sve države članice Europske unije, objasnila je i naglasila da je važno ne fokusirati se na najnižu cijenu jer često se tako ne dobiva najbolja kvaliteta.

Na pitanje provodi li Plenkovićeva vlada gospodarski program HDZ-a, na temelju kojeg je dobila posljednje izbore, Maletić je odgovorila da se tek sada postavljaju temelji. Kada govorimo o demografskoj politici, rekli smo da ćemo program realizirati tijekom 4 godine, no prvi je korak napravljen – povećava se drugi dio rodiljskih naknada. Minimalna naknada neće više biti 2.600, nego 4 tisuće kuna; cilj je da bude potpuno delimitiran drugi dio rodiljske naknade. Jednokratnu naknadu također treba povećati, no ne odmah jer demokrati i stručnjaci smatraju da ta naknada ne pomaže demografskoj politici, kazala je.

Na pitanje što je modificirano prema zahtjevima koalicijskog partnera Mosta, odgovorila je da je u poreznoj reformi, kako smo uspjeli vidjeti, postignut dogovor. Najniža porezna stopa PDV-a ostala je na 5 posto. Zbog toga se ne može ići na ukupno smanjenje stope od 25 na 24 posto. No ovisno o gospodarskom rastu, cilj će i dalje biti snižavanje te najviše stope PDV-a koja je druga po visini u Europskoj uniji, mi smo malo otvoreno gospodarstvo koje ipak treba težiti smanjenju, smatra.

U predizbornoj kampanji činilo se da je Maletić jedna od najbližih suradnica Andreja Plenkovića, ali ipak nije završila u novoj vladi, nego ostala u Europskom parlamentu. Izjavila je da se dosta razgovaralo o tome. U Vladi trenutačno imamo 4 izvrsna ekonomista, u EP-u nemamo nijednog osim mene, a događaju se procesi u svim institucijama i na svim razinama. Trebamo biti dobro pozicionirani i pomagati na svim razinama, za sada sam u Europskom parlamentu, vidjet ćemo što i gdje će biti potrebno, kazala je Maletić.

Maletić se osvrnula i na hrvatske start-upove i inovatore koje i sama promovira u Europskom parlamentu jer bez njih, tvrdi, nema pravog razvoja.

Objasnila je i program Erasmus plus – program na razini Europske unije koji je namijenjen obrazovanju, razmjeni znanja mladima, sportu… Cilj je da se sustav obrazovanja što više mijenja na način da se uvode i nove transverzalne vještine – pregovaranja, timskog rada, kritičkog razmišljanja. To često obrazovnom sustavu nedostaje, a te vještine treba razvijati od malih nogu ako želimo imati kreativno, konkurentno i inovativno društvo koje zaista može biti pokretač rasta.

Facebook Komentari