Nije dobro kada nekoga lupate po bubrezima, to jako boli, čelno mjesto Zagreba zaslužuje borbu

Gošća Novog dana bila je HNS-ova saborska zastupnica i kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba, Anka Mrak Taritaš.

U petak je izglasan paket poreznih zakona, a vladajući nisu prihvatili niti jedan amandman oporbe.

“Mi nismo sudjelovali do kraja iz razloga što je to išlo smjerom da se amandmani oporbe ne prihvaćaju, što je loša poruka. Ako na istu temu dobijete pet, šest istih amandmana to znači da nešto ne štima. Žao mi je zbog toga, ukazivali smo u raspravi na probleme. Pokazalo se da vladajući nisu slušali oporbu, koja nije bila zlonamjerna, nego smo zaista vodili računa o nekoliko tema. O ugostiteljima, o ljudima koji rade na autorski honorar, o oslobađanju plaćanja poreza na nekretninu za prvu nekreninu… Tu je bilo pet sličnih ili istih amandamana, znači da smo svi uočili da postoji problem.”

Je li ovo pokazatelj kakva će biti suradnja vladajućih i oporbe? Davor Bernardić pozvao je jučer Božu Petrova da udruže snage.

“Sigurno je to jedan pokazatelj da kad dođe na red proračun, a navodno će u petak biti u Saboru, da će ići takav kakav je bez obzira na amandmane kojih će biti. Uvjerena sam da možemo ići naprijed samo ako surađujemo. Nema kineskog zida između vladajućih i oporbe, moramo surađivati. Nije rezolutno ne prihvatiti niti jedan amandaman. Ne možete me uvjeriti da se niti jedan nije mogao biti prihvaćen. Evidentno idemo smjerom koji nije dobar. Ja nemam nikakav problem dići ruku za dobar zakon. Bio je u raspravi zakon vezan uz brzi internet koji je dobar i njega smo podržali. Ali nije dobro da se sve ono što dođe od oporbe a priori odbacuje.”

U utrci ste za gradonačelnicu Zagreba. SDP i HDZ za sada još nemaju kandidata, očekujete li žestoku borbu?

“Očekujem da će i jedni i drugi dati kandidate. Očekujem i mislim da mora biti žestoka borba. To mora biti jedna dobra, žestoka bitka, ali ne ona ispod neke određene razine. Nije dobro kada nekoga lupate po bubrezima, to jako boli. Mjesto gradonačelnika Zagreba je zaslužilo jednu ozbiljnu, ozbiljnu borbu.”

Spominju se razna imena kao mogući kandidati.

“Mjesto je vrlo interesantno i svi kandidati koji se spominju, ne spominju se uzaludno. Tko će biti kandidat HDZ-a, teško mi je reći. Spominju se Drago Prgomet, Andrija Mikulić pa čak i da će ići sa nestranačkim kandidatom. Ja to uredno pročitam, nasmijem se i velim – pričekajmo. SDP danas ima konvenciju, očekujem da će oni nakon toga staviti glave na hrpu i vidjeti što je za SDP u Zagrebu najbolje. Ja im želim da im konvencija prođe najbolje moguće. Sada je 12. mjesec, doba adventa, vjerojatno ćemo svi biti veseli, a u siječnju ćemo vidjeti. Bez obzira što je još šest mjeseci do izbora, brzo će to doći. Više od 60 posto građana je reklo da želim promjene, mislim da je došlo doba promjena.”

Prije izbora treba izglasati proračun. Većina zastupnika u Skupštini reklo je da neće podržati Bandićev proračun. Najavljeno je čak i rušenje Bandića i dovođenje povjerenika. Je li to moguće?

“Vrlo je neobična situacija, već 10-ak dana slušam o proračunu. HNS ima dva zastupnika i rekli smo da napuhani, predizborni proračun nećemo prihvatiti. Vrlo brzo je došlo i do nekih drugih stranka, koje su dosad u Skupštini podržavale Bandića, da će i one biti protiv. Na kraju je to napravio i HDZ. Oprezna sam uvijek pa tako i ovaj put. Imali smo svašta vidjeti, rekla sam neki dan da je to kao ljubav dvoje tinejdžera. Ja bih pričekala taj 20. prosinca pa ćemo vidjeti što će se desiti. Ako se ne izglasa proračun ide prijedlog privremenog financiranja, to je proces koji traje. Mi smo vidjeli Bandića u brdu neprilika, nisam upoznala čovjeka jače socijalne inteligencije. Vidjet ćemo kako će se snaći u ovim uvjetima.”

Je li zagreb financijski stabilan grad? Ili je moguće da pobijedite pa vas dočekaju kosturi iz ormara?

“Kosturi sigurno ispadaju, malo se iznenadite, nikad se ne možete dovoljno pripremiti. Bez ozbira koliko analiziramo, raspitujemo se… Ne možete doći grlom u jagode, ali oni vas uvijek iznenade. Ja sam nekako uvjerena da je došao kraj jednom načinu upravljanja gradom. Vrijeme je za jedno transparentno upravljanje. Ne može sve biti na jednom čovjeku, Ne može on odlučivati i o boji toalet papira u sanitarnim čvorovima i o velikim projektima. Morate imati tim. Moramo znati kuda se troši naš priprez koji nije malen.”

Jučer u saborskoj raspravi napao vas je nezavisni Željko Lacković, inače član Bandićevog kluba.

“Učinio je to kad mene nije bilo. Ja sam u Sabor ušla preferencijalnim glasovima, a on je zamjenski zastupnik za Milana Bandića. Činjenice govore sve.”

Zagreb ima velike probleme s gospodarenjem otpada. Kako to riješiti?

“Holding evidentno ne čini dobru stvar. Odluka Visokog upravnog suda rekla je da su građani nepravedno plaćali Čistoći odvoz smeća. Odluka suda rekla je dosta, da su građani pobijedili. Umjesto da se sad razmišlja kako postupiti po odluci suda, Holding razmišlja o tome kako ju zaobići, kako napraviti da se ta odluka ne implementira. Ne treba otpad koristiti u predizborne svrhe, treba slušati struku. Taj problem se mora riješiti.”

Poput otpada izgleda i Sveučilišna bolnica na rubu grada. Što s njom?

“To je nekretnina koju treba staviti u funkciju, napraviti analizu. Ona je statički sigurno dobra. Odlična je lokacija za hospicij,za starački dom, za Goljak. Odlična je lokacija da se dio pretvori u prostor gdje će se hendikepirana djeca moći rehabilitirati, a prostor Goljaka za nešto drugo. Nju treba staviti funckiju. Nema čarobnog štapića da se to napravi u godinu dana, ali može se napraviti plan. To je vrijedan prostor.”

Advent u Zagrebu donio je i određene poteškoće u prometu. Je li se to moglo bolje?

“Meni je prošle godino bilo puno srce kad sam vidjela te slike Zagreba. Međutim, uvijek nastaje i ovo drugo ali. Svaki prostor ima svoj kapacitet, ako ga premašite to prelazi u negaciju. Kad postane pretjerano, previše… Imam osjećaj da je ovo maksimum koji Zagreb može otrpjeti. Imate problem uopće proći pokraj kućica. Ja volim taj šušur, ali u jednom času postane previše. Zagreb je trebao imati dva velika parkirališta na ulazu u grad, s istoka i zapada. Nije su tu trebalo puno trošiti. To se trebalo pripremiti, a onda javnim prijevozom od tamo dovoditi ljude u centar. Mislim da je ove godine to maksimum jer će se pretjerati. Ali zaista je puno srce kada vidimo te zaista lijepe slike Zagreba.”

Facebook Komentari