Sabor izglasao Zakon o porezu na dodanu vrijednost, oporba napustila sjednicu!

Ad

Hrvatski sabor u petak je, bez oporbenih zastupnika, većinom glasova izmijenio Zakon o porezu na dodanu vrijednost, prvi od 16 zakona iz paketa porezne reforme o kojima u petak glasuju.

Učinili su to nakon stanke koju je zatražio SDP u ime kojega je Branko Grčić ponovio kako je reforma koju vlada predlaže izrazito nepravedna.

“Trudili smo se da prijedlog reforme popravimo kroz amandmane. Postavili smo ih vrlo realno, u nekim segmentima to su kompromisna rješenja. Dio pozicije je pozitivno govorio o amandmanima. Ovakvim rigidnim pristupom Vlada sama sebi reže granu na kojoj sjedi. Evo primjer ugostiteljstva i turizma, Vlada je tvrdoglavo ostala pri stavu da uzme milijardu kuna. To je do sada išlo u investicije i novo zapošljavanje, a što je i dovelo do rasta BDP-a. To je sasvim nelogično. Vlada planira u idućoj godini dići rashode pet milijardi kuna, a s druge strane se uzima milijarda sektoru koji diže BDP”, rekao je SDP-ov Branko Grčić.

“Odbili su amandman da se zadrži 13 posto na ugostiteljstvo. Potom sam ponudio kompromis da se zadrži ta stopa na proizvodnju. S druge strane postavlja se pitanje poreza na dohodak gdje se praktično rast plaća sveo na dva posto. Zašto nije zadržana progresivna stopa sukladno primanjima? Nemojte nagrađivati oni koji imaju najviše. Mi smo uvijek koncentrirani na srednji sloj koji bi trebao biti nositelj ukupne potrošnje”, kazao je.

 

Facebook Komentari