24.8 C
Zagreb
Naslovnica Gospodarstvo BDP rastao najviše u posljednjih osam godina, Grčić tvrdi da je to...

BDP rastao najviše u posljednjih osam godina, Grčić tvrdi da je to zasluga Milanovićeve Vlade

Hrvatsko gospodarstvo poraslo je u trećem tromjesečju 2,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je najbrži rast u posljednjih osam godina. Rast BDP-a komentirao je SDP-ov zastupnik i bivši ministar, Branko Grčić.

“Kad gledate što je prethodna Vlada radila, nije radila ništa. Velik doprinos je bio od onoga što smo mi udarili kao temelj, a sada je na novoj Vladi da intenzivira sve aktivnosti”, kazao je Grčić pa komentirao proračun.

“Iznenađen sam s ovakvim proračunom, on nije reformski. Rashodi rastu gotovo pet milijardi kuna, nisam siguran da postoje snažni temelji da bi se to moglo dogoditi. Napravit će goleme probleme. Kako objasniti ljudima u turizmu i ugostiteljima da im uzimate milijardu kuna, a rashodi rastu pet milijardi. Kako ući u pregovore s profesorima, učiteljima o rastu plaća 6% sa svrhom ili namjerom da se to reducira ako ste povećali rashode za 5 milijardi. Mislim da treba odgovornije pristupiti vođenju fiskalne politike.”

Poreznom reformom plaća bi trebala narasti i državnim dužnostima. Grčić i SDP za to imaju rješenje.

“Jednostavan je zaključak. Utvrdili smo da je kroz saborsku proceduru teško napraviti ograničenje i očekujemo od Vlade da će postupiti kao i mi – da će uredbom odrediti ograničenje osnovice kako do rasta plaće dužnosnicima neće doći. To će biti njihov izbor i to će ocijeniti građani.”

Najnovije

Još iz rubrike