Sabor donio rebalans za ovu i prihvatio projekcije proračuna za sljedeće dvije godine

Hrvatski sabor većinom je glasova izmijenio državni proračun za ovu godinu te prihvatio projekcije za 2017. i 2018, javlja HRT.

Od 110 nazočnih zastupnika, za rebalans proračuna izjasnio se 81 zastupnik, dva su bila suzdržana, a 27 protiv, piše HRT.

Izmjenama državnog proračuna prihodi se povećavaju za milijardu i pol kuna, a rashodi smanjuju za oko 700 milijuna, čime proračunski manjak iznosi 5,35 milijardi ili 1,6 posto BDP-a prema nacionalnoj metodologiji.

Dobri makroekonomski trendovi pozitivno su utjecali na proračunske prihode u odnosu na prvotno planirane, pa u Vladi očekuju njihov rast za 1,5 milijardi kuna, na 116,4 milijarde kuna. Povećanju prihoda najviše su pridonijeli prihodi od poreza na dobit, trošarina te prihodi od imovine.

Ovogodišnji rashodi proračuna rebalansom se smanjuju za oko 700 milijuna kuna i iznosit će 121,7 milijardi kuna. Manjak državnog proračuna time bi bio 5,35 milijardi kuna ili 1,6 posto BDP-a, prema nacionalnoj metodologiji, što je za 2,1 milijardu kuna ili 0,6 postotnih bodova BDP-a manje u odnosu na prvotni plan.

Ministar financija Zdravko Marić odbio je sve amandmane oporbenih SDP-a, HNS-a i Živog zida kojima su, među ostalim, tražili da država preuzme obveze za projekte javno-privatnog partnerstva u Varaždinskoj, Koprivničko-križevačkoj te Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, da se više izdvoji za opremanje školskih knjižnica lektirnim i stručnim naslovima, da se više uloži u sanaciju klizišta itd. Odbijanje oporbenih amandmana glasovanjem su potvrdili i zastupnici saborske većine.

Gordan Maras (SDP) pritom je prozvao Vladu da odbija preuzeti obveze koje su već krenule, da provodi politiku koja pogoduje samo središtima gdje su najbogatiji, ne i onima gdje žive najsiromašniji.

Sabor opet počeo zasjedanje stankom

Umjesto najavljenim glasovanjem o rebalansu državnog proračuna, Sabor je opet današnje zasjedanje počeo stankom koju su po različitim temama zatražili HDZ, Reformisti i Most.

Zastupnica Irena Petrijevčanin Vuksanović (HDZ) zatim je najavila skore zakonske izmjene koje će predložiti njezina stranka, kojima bi se pooštrilo kažnjavanje zbog spolnog zlostavljanja djece te poboljšala prevencija.

Zastupnik Darinko Dumbović (Klub zastupnika Stranke rada i solidarnosti, Reformista i nezavisnih zastupnika) upozorio je na probleme s kojima se susreću oni koji žive u prognaničkim naseljima na područjima od posebne državne, a država troškove skrbi nastoji prebaciti na jedinice lokalne samouprave. Hrvati iz Kosova imaju neizvjesnu budućnost jer su desetke godina u jednom prognaničkom naselju Mala Gorica. Sada bi se trebali preseliti u novo prognaničko naselje Dumače. Međutim, Agencija za stambeno zbrinjavanje koja vodi brigu o područjima od posebne državne skrbi želi na neki način prebaciti lopticu i dio financijskog tereta svaliti na lokalnu samoupravu, upozorio je petrinjski gradonačelnik Dumbović nakon stanke u Saboru.

Mostovac Marko Sladoljev osvrnuo se na gradnju deveterokatnice na istočnoj strani Muzeja suvremene umjetnosti (MSU) u Novom Zagrebu. Rekao je kako je razgovarao s okolnim stanovnicima koji se tome protive, objasnivši razloge koje su mu naveli. Oni nisu protiv, nego imaju problem s njezinom visinom koja će biti viša od MSU-a. Također imaju problem s prometom u toj ulici jer Središće nema dovoljno vrtića, a zgrada će s 400 stanova narušiti vizuru tog naselja, dodao je.
Most, poručuje Sladoljev, nije protiv gradnje ni protiv investicija, ali je za to da se slušaju struka i građani.

Facebook Komentari