Prvi govor slavne skijašice u Saboru: Nervoza je tu. Nadam se da neće biti puno greški

Janica Kostelić, državna tajnica Središnjeg ureda za šport danas je prvi put govorila s govornice u Hrvatskom saboru. Predstavila je nove članove odbora za dodjelu Državne nagrade za sport “Franjo Bučar”.

Naša najpoznatija sportašica pritom nije mogla sakriti nervozu.

“Ovo je moje prvo izlaganje u Saboru. Nervoza je tu. Nadam se da neće biti puno greški”, kazala je Kostelić te nabrojala predložene članove odbora.

Nakon rasprave Kostelić se zahvalila na iskazanom povjerenju.

“Nadam se da nikoga neću iznevjeriti, a posebno ne male sportaše. Nadam se da ćemo se prestati dijeliti po gradovima te da ćemo svi zajedno raditi za bolju Hrvatsku. Trebamo biti zahvalni što imamo državu i što imamo gdje pripadati”, kazala je Kostelić.

Nakon nastupa u saboru, Kostelić je novinarima najavila prve korake.

“U svakom slučaju, financijska osnova je ono od čega svi polazimo i nadamo se da ćemo dobiti dobru podršku. Prvenstveno treba napraviti strategiju. Svi se ponavljamo isto već dugo godina, a to je da je sve u sportu zapostavljeno”, kazala je, odgovarajući na pitanje o najvećim izazovima.

Ustvrdila je da sada kreće u “oformljivanje ureda, kreće se od nule, nadam se da ćemo naći dobre suradnike”. No, nije otkrila tko će to biti.

“Nisam još izabrala suradnike, do sada svi koji su radili sa mnom u Uredu za sport u bivšem Ministarstvu obrazovanja, znanosti i sporta”, kazala je Kostelić, dodajući da je bitno raditi u skladu sa Strategijom.

Upitana je zatim hoće li ići na promjene Zakona o sportu, kojima se izrazito protivi Hrvatski nogometni savez, koji je srdačno pozdravio njenu novu funkciju.

“Nije da hoću, nego moram – to mi je dužnost i nadam se da ćemo na taj način djeci moći omogućiti da se bave sportom. Mi smo tu da im pružimo bolje uvjete”, kazala je. No, nije htjela konkretizirati što će promijeniti u samom zakonu i što u njemu ne valja.

“Ima tu jako puno stvari. Taj zakon je dugi niz godina zapostavljen, interesne skupine su gurale svoj dio, zato ga želimo napraviti kvalitetno, a ne da ide na ho-ruk i da tako zadovoljavamo neke male interese”, kazala je.

Kada je upitana da komentira potvrđivanje optužnice protiv Zdravka Mamića i Damira Vrbanovića, odnosno je li to signal da je konačno počelo “isušivanje nogometne močvare”, kaže: “To ću ostaviti drugim institucijama. Ja ću pokušati djeci napraviti što bolju bazu, a vrhunskim sportašima nastojat ću dati dodatnu podršku”.

Kada je još jednom zamoljena da konkretizira što bi mijenjala u Zakonu o sportu, kazala je: “Ključna je strategija, ona daje sve što mi želimo od sporta, a zakon to sve uokviruje”.

Facebook Komentari