9 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Žestoki obračun Hebranga i Jakovine oko Titovih zločina: To su faze! Za...

Žestoki obračun Hebranga i Jakovine oko Titovih zločina: To su faze! Za mega ubojicu govoriti nešto dobro?

U emisiji Tihomira Dujmovića ‘Iza zavjese’ o gorućim temema u tjednu iza nas govorili su dr. Andrija Hebrang i dr. Tvrtko Jakovina.

Na pitanje odmiče li se ljevica od petokrake, budući da je Ranko Ostojić svoj predizborni govor uoči Dana sjećanja na žtvru Vukovara govorio ispod Titove slike i petokrake – Andrija Hebrang je kazao kako su zločini komunizma najveći teret Hrvatskoj i blokiraju njezin razvoj.

“U istoj rečenici spomenuti Ranka Ostojića i Vukovar je nekorektno jer je upravo Ostojić napao Vukovarce zbog ćiriličnih ploča. Ostojić je političar koji je ‘stjegonoša’ politike s crvenom petokrakom, kojeg rukovodi mržnja prema svemu što je Hrvatsko i vrijeme je da ode iz politike”, zaključio je Hebrang.

Na pitanje treba li prihvatiti europsku tezu i napraviti odmak i od komunizma kao totalitarnog režima kao i od fašizma Tvrtko Jakovina je kazao kako se radilo o različitim vremenima i različitim ljudima te da je govoriti da je Vukovar napadnut istom zvijezdom – nekorektno.

Dodao je kako je u Vukovaru 1991. bilo ljudi koji su petokraku nosili i 1945., primjerice Bobetko, a da je ćirilične ploče izglasao HDZ. “To ne znači da se nakon 1945. godine nisu dogodili zločini”, dodao je Jakovina.

Roman Leljak spominje brojku od 140.000 poginulih Hrvata pokopanih u Sloveniji ubijenih 1945. što je jednako posljedicama dvije atomske bombe bačene na Hirošimu, kazao je u emisiji Dujmović na što je Jakovina rekao kako o konkretnom dokumentu u tome “Leljak – laže”.

Dodao je i kako se revidiraju i brojke o navodno 700.000 ubijenih u Jasenovcu – te da one neće ići iznad 100.000. “Istina dolazi, htjeli vi to gospodine Jakovina ili ne”, odgovorio mu je Hebrang.

hrbrang dujmovic

Prozvao je i Jakovinu da, kao znanstvenik – poput političara – na toj istini 25 godina nije radio. “Nema dokumenata u kojima ćete pronalaziti crno na bijelo brojke”, kazao je jakovina te dodao kako je više puta tražio da se arhivi otvore. Na pitanje je li Josip Broz Tito zločinac, Jakovina je kazao: “Gledajući u ovom uskom kontestu – da”. Smatra, međutim, kako je teško neku povijesnu ličnost koja je vladala više desetljeća opisivati s jednim ‘da’, ili jednim ‘ne’. “Svijet se promijenio i Titova popularnost bit će još veća”, kazao je.

“Cijeli život proučavam Tita, jer je zapečatio sudbinu meni i mojoj obitelji, kao i milijunima Hrvata. Njegovi zločini imaju crtu psihopatije i bezosjećajnosti. Ubijao je za Staljina, potom protiv Staljina, prokazao je svoje dvije bivše žene koje su poslje toga strijeljane, na čelo KP postaje nakon što je smaknuo sve svoje protivnike, a nakon rata bezosjećajno naređuje ubijanje stotina tisuća ljudi”, kazao je Hebrang.

tvrtko jakovina

Jakovina je ponovio kako se povijesnu osobu ne može gledati jednoslojno, jer su se kroz Tita preplitale različite faze, uključujući i onu liberalnu.

“Zar se u odnosu na čovjeka koji je ‘mega ubojica’ – može govoriti o ičemu drugom”, odgovorio mu je Hebrang.

Najnovije

Još iz rubrike