-0.8 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Evo zašto se psi boje petardi i kako im možemo pomoći: pokušajte...

Evo zašto se psi boje petardi i kako im možemo pomoći: pokušajte s ovim savjetima

Strah kod pasa je prirodni odgovor koji ih priprema da pobjegnu od opasnosti u sigurnost .Strah od glasnih zvukova su uobičajeni problem kod psa. Studije su pokazale da čak 49% pasa ima neku vrstu straha od jakih zvukova, a tek ih se 4% oporavi od toga sami od sebe. Psi imaju nevjerovatan sluh, zato doživljavju glasne zvukove puno intenzivnije od nas ljudi. Za životinje petarde i vatrometi mogu biti strašno iskustvo, ali mi im možemo pomoći da se osjećaju ugodnije u tim za njih stresnim vremenima.

m1

Nije poznato kada se kod psa razvije strah od petardi, vatrometa, grmljavine i ostalih glasnih zvukova, ali se može pokušati spriječiti tako da mu, kada je štene, pustite zvukove vatrometa i stvorite mu pozitivno iskustvo. Ostavite glazbu vatrometa u pozadini, a s njim se igrajte i radite sve normalno kako bi inače. Počnite s tihim tonom, pa pojačavajte da se pas postupno navikne. Ključ je samo ostati pozitivan i pokazati psu da je to potpuno normalno. Također pomoći će ako se vi ne bojite zvuka petarde kada počne sezona pucanja, ako pas vidi da se vi bojite i on će se, pogotovo dok je mlad.

Ako vam se pas boji, u vrijeme blagdana, najbolje se pripremiti da mu to iskustvo prođe što bezbolnije. Pokušajte što je moguće više ga izolirati od zvukova i napravite mu sigurno okruženje, dajte mu neku zanimaciju. Distrakcija je najbolja stvar da psu preusmjerite pažnju. Pas će se ipak najbolje osjećati ako je s gazdom.

Ako se pas boji nemojte ga tjerati u šetnji kada padaju petarde, to je za njih stres, a vi mu morate biti osoba od povjerenja i netko tko će mu dati sigurnost. Prošetajte svog ljubimca rano ujutro i napravite dužu šetnju, u slučaju ako kasnije ne budete mogli. Izbjegavajte večernje šetnje ili ga izvedite kasno kada prestane pucanje. Cilj je da mu smanjite tjeskobu i nervozu.

Što trebate napraviti:

Napravite psu sigurno mjesto u stanu ili kući, krevetić, tepih ili čak kada jer je tamo najtiše. Bitno da se pas osjeća sigurno

Nemojte psa ostaviti samog, najbolje će se osjećati ako je uz vas

Ako je pas u dvorištu pustite ga u kuću jer postoji opasnost od bijega i samoozljeđivanja

Trenirajte ga s “digitalnim” vatrometom. Pustite mu zvukove na računalu i kroz par dana pojačavajte te promatrajte kako pas reagira, uz to mu stvorite pozitivno okruženje

Tijekom pravog vatrometa okupirajte ga i odvucite mu pozornost nekom igrom ili slasticama
Nemojte kažnjavati psa ako se boji, to može samo odmoći

Dajte mu pseće tablete za smirenje s melatoninom

Upalite neku umirujuću glazbu za vrijeme pucanja, najbolje zvukove iz prirode

Izvor:geopet.net

Najnovije

Još iz rubrike