Sabor skinuo imunitet Culeju, prethodila rasprava s Jovanovićem i Baukom

Hrvatski sabor u petak je, nakon burne rasprave i dviju stanki, skinuo imunitet zastupniku HDZ-a Stevi Culeju, koji je i sam ustrajavao da mu se skine imunitet, poručujući da pred sudom želi dokazati svoju, ali i nevinost ostalih vukovarskih branitelja kojima se sudi zbog skidanja ćiriličnih ploča.

Od 94 zastupnika u Sabornici, za skidanje imuniteta Culeju glasovalo je njih 77, devet ih se usprotivilo, a osam bilo suzdržano. Glasovanju je prethodila žestoka rasprava.

“Svi glasujte u nastojanju da se jedan zločin privede licu pravde, pa glasajte za oduzimanje imuniteta, jer je to moja osobna želja u nastojanju da dokažem ne samo svoju nevinost, nego i 38 drugih hrvatskih branitelja protiv kojih se u ovom trenutku vode postupci u gradu Vukovaru”, poručio je Culej zastupnicima.

Vladu Zorana Milanovića optužio je da je “u protuustavnim nedjelima pokušala postaviti ćirilične ploče”.

SDP-ovac Željko Jovanović prozvao je Culeja da raspiruje netrpeljivost. “Sve što (Culej) govori, govori na način da raspiruje netrpeljivost u hrvatskom društvu, no na ono što je danas izgovorio moram reagirati. Vlada i članovi vlade Zorana Milanovića, koje je on poimenično spomenuo, nisu učinili ništa protuustavno u Vukovaru, nego ono što je bilo sukladno zakonu i odlukama Gradskog vijeća Vukovara koje su donesene u suradnji s HDZ-om. Zamolio bih gospodina Culeja da ne brani svoje kazneno djelo, napadajući neosnovano sve ostale”, poručio je.

Njegov stranački kolega Arsen Bauk je vladajućima poručio kako vlada Tihomira Oreškovića, koja je isto bila njihova, nije skinula te ploče iako je imala priliku. “10 mjeseci i tri dana ova nenarodna vlast više nije vlast, a na nekim institucijama u Vukovaru još uvijek stoje dvojezične zakonite ploče za koje vi tvrdite da su postavljene neustavno i nezakonito, pa budite face i skinite ih”, poručio je Bauk.

“Ja sam svoju facu dokazao u Domovinskom ratu, po bojišnicama od Vukovara do Dubrovnika i meni više dokazivanje face nije potrebno”, uzvratio mu je Culej.

Facebook Komentari