12.3 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Goran Aleksić poslao ministru Mariću svoje prijedloge za poreznu reformu, za bolji...

Goran Aleksić poslao ministru Mariću svoje prijedloge za poreznu reformu, za bolji raspored poreza

Goran Aleksić, Snaga, ministru Zdravku Mariću poslao je svoje prijedloge za porezni paket.

Nažalost, građani nisu poslali nešto što bih uistinu mogao iskoristiti odnosno poslali su puno toga, ali na teoretski način, a ja sam jasno napisao da meni trebaju konkretne izmjene i dopune u poreznom paketu. Pa sam se onda odlučio na konkretne “sitnice” koje bi ipak doprinijele malo boljem rasporedu poreza od onoga koji se predlaže, pa evo u čemu se sastoje moji prijedlozi:

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodanu vrijednost
– P.Z.E. br. 28
U članku 6. Prijedloga vezano za promjene u članku 38. stavku 3. pod a) potrebno je dodati:
„; usluge pripremanja hrane i obavljanje usluga prehrane u ugostiteljskim objektima te pripremanje i usluživanje bezalkoholnih pića i napitaka u tim objektima“

Obrazloženje:
Predlaže se kompromisno rješenje za ugostiteljske objekte kojim bi maksimalnim PDV-om bili obuhvaćeni samo alkoholi kao i dosad te dodatno vino i pivo.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dobit
– P.Z. br. 18
U članku 8. prijedloga izmijeniti cijeli tekst tako da glasi:

„Porez na dobit plaća se na utvrđenu poreznu osnovicu određenu po razredima porezne osnovice po stopi:
– 12% za poreznu osnovicu do 3 milijuna kuna
– 18% za dio porezne osnovice iznad 3 milijuna kuna do najviše 50 milijuna kuna
– 25% za dio porezne osnovice iznad 50 milijuna kuna.
Obrazloženje:
Predlaže se naplata poreza na dobit u skladu s veličinom porezne osnovice, jer je to pravedniji način nego naplata prema prihodima. Naime, postoji bitna razlika između pojedinih društava i poduzetnika, pa tako nemaju svi jednake troškove proizvodnje, troškove pripreme usluga, troškove radne snage i sl. U praksi se događa da netko s nižim prihodima ima veću bruto dobit odnosno poreznu osnovicu nego netko s većim prihodima, zbog čega je potrebno porez na dobit uskladiti s konačnom poreznom osnovicom tj. bruto dobiti, a ne s prihodima. Osim toga, potrebno je velikim dobitašima naplatiti veće poreze u dijelu dobiti koji prelazi 50 milijuna kuna, jer oni koji najviše imaju koristi od društva u kojem posluju, trebaju tome društvu najviše i vratiti, što je i u skladu sa ustavnom kategorijom socijalne pravednosti.

Prijedlog zakona o porezu na promet nekretnina

– P.Z. br. 16
Predlaže se da ostane oslobođenje od poreza na nekretnine pri kupnji prve nekretnine kako je to propisano važećim Zakonom o porezu na promet nekretnina, pa se predlaže da pozitivni članak 11.a iz pozitivnog Zakona bude uglavljen na odgovarajućem mjestu u novome Zakonu o porezu na promet nekretnina.

Ako moji prijedlozi ne budu prihvaćeni, predložit ću ih u drugome čitanju u obliku amandmana, kaže Aleksić.

Najnovije

Još iz rubrike