10.8 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Burno u Saboru oko skidanja imuniteta Stevi Culeju: sudi mu se a...

Burno u Saboru oko skidanja imuniteta Stevi Culeju: sudi mu se a ovdje imamo trg krvavog bravara

Bura u Saboru oko skidanja imuniteta Stevi Culeju, koji je tražio da mu se imunitet skine.

Klubovi HDZ-a i SDP-a nakon žestoke rasprave zatražili su stanku, u nastavku je Culej još jednom zatražio da mu se skine imunitet jer ne želi ostati pod imunitetom a njegovi prijatelji imunitet nemaju. Od 94 prisutnih 77 je bilo za, 8 suzdržanih i 9 protiv.

Tijek rasprave

Darko Parić iz SDP-a kazao je kako u HDZ-u prodaju maglu jer su oni sudjelovali u donošenju odluke o ćiriličnim pločama. Božo Petrov izrekao je Glasnoviću opomenu zbog vrijeđanja. Željko Lacković komentirao je kako mu je žao što danas u Saboru nije prisutan Ivan Pernar, jer bi on rekao što misli o svemu ovome. Dometnuo je kako neće glasati za skidanje imuniteta Culeju jer ne vjeruje hrvatskom pravosuđu.

Željko Glasnović upitao je tko je uopće donio odluku da se u Vukovaru postave ćirilične ploče. “Ne bismo mi sad ovdje sjedili i jeli ručak za 20 kuna da nema ovdje Culeja i Glavaša.” Upitao je kad će se vratiti arhiva iz Beograda. “Što mi radimo ovdje? Skidamo gaće!” Optužio je da je pod petokrakom izvršen genocid nad hrvatskim narodom. Spomenuo je kako se Culeju sudi, a ovdje imamo “trg krvavog bravara”.

Predsjedavajući Božo Petrov komentirao je kako se raspravljati može i bez vrijeđanja. Arsen Bauk je dodao kako je ideja o ćiriličnim pločama na pamet pala HDZ-u.

“Dvojezične ploče koje su legitimno postavljene u Vukovaru i dalje su tamo. Zašto se obraćate Milanoviću, Ostojiću, Bauku, zašto se ne obratite Plenkoviću ako mislite da se te ploče moraju maknuti”, rekao je Nenad Stazić.

Željko Jovanović istaknuo je da je odluka o postavljanju ćiriličnih ploča u Vukovaru donesena u suradnji s HDZ-om te zamolio Culeja da ne preslikava svoje kazneno djelo na odluke koje su donesene u to vrijeme. Culej je dometnuo kako sve što se govori, a nije u skladu s onim što se želi čuti, naziva se govorom mržnje. “Ja to nazivam govorom pravde.” Najavio je kako se nada da će se u ovom Saboru izglasati da se čirilične ploče uklone na legalan način.

Stevo Culej zatražio je od zastupnika da svi glasaju za to da se njemu skine imunitet, da bi mogao dokazati svoju nevinost. “Tražim od vas da mi skinete imunitet, da mogu dokazati svoju nevinost. Neosnovano sam optužen u političkom progonu, montiranom procesu na osnovu nekih prošlih vremena, žele nas obilježiti kao one koji huškaju na nemire, kao probleme u našem društvu, ne bi li se na taj način na nama ostavila ljaga pa da ne možemo nikako djelovati u našoj Hrvatskoj, to je oblik specijalne borbe protiv hrvatskih branitelja.”

Mandatno-imunitetno povjerenstvo predložilo je Saboru da se skine imunitet zastupniku Stevi Culeju da bi se mogao protiv njega voditi postupak na Općinskom sudu u Vukovaru zbog razbijanja ćiriličnih ploča.

Najnovije

Još iz rubrike