9 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Bunjac (Živi zid) ocijenio da je u Afganistanu ratna misija, izazvao žestoke...

Bunjac (Živi zid) ocijenio da je u Afganistanu ratna misija, izazvao žestoke reakcije u Saboru

Izglasano je u Saboru sudjelovanje pripadnika Oružanih snaga u mirovnim misijama NATO-a i UN-a.

Joško Klisović je u ime Kluba zastupnika SDP-a kazao kako će njegov klub podržati sve predložene zaključke o slanju dodatnih vojnika u mirovne misije. “Moramo pomoći, kao što smo i mi tražili pažnju međunarodne zajednice 1991. godine. Izvore nestabilnosti treba gasiti tamo gdje se oni u svijetu pojave.”

Tomislav Ivić komentirao je kako u Afganistanu nije riječ ni o kakvoj ratnoj operaciji već da hrvatski vojnici ondje djeluju savjetodavno. “Hrvatske snage u Afganistanu nisu nikada sudjelovale u borbenim operacijama.”

HDZ-ovac Josip Đakić poručio je Bunjcu da je svojim izlaganjem stao na stranu talibana, jednako kao i što je njegov “kolega branio velikosrpske agresore”. Bunjac mu je odvratio da je njegov tok misli vrlo teško pratiti.

Branimir Bunjac iz Živog zida kazao je kako oni neće podržati nastavak akcije u Afganistanu, “jer to nije mirovna akcija nego vojna akcija, ratno stanje, kojemu se više ne zna ni konca ni kraja”. Ta je akcija, kazao je, pod pokroviteljstvom NATO saveza, a ne UN-a. Rat u Afganistanu traje već 16. godinu za redom i samo se rasplamsava.

Kazao je i kako pobunjenici, “lažno nazvani teroristima, a zapravo se bore za slobodu, broje 140 tisuća ljudi, dok vladine snage imaju dvaput manje”. Istaknuo je kako je u pozadini svega NATO-ov strah da bi Rusija preko Afganistana htjela izaći na toplo more. “Afganistanski narod strašno pati, tamo je ubijen nebrojen broj ljudi, ogroman je broj raseljenih. Poginuli su i mnogi pripadnici tzv. mirovnih misija, iz više od 30 zemalja. Dakle, hrvatski vojnici u Afganistanu nisu sigurni.”

“Dok hrvatski policajci rade za manje od 4000 kuna, mi dajemo plaće afganistanskim policajcima, jer i to plaćaju hrvatski porezni obveznici!”, ustvrdio je Bunjac.

Državni tajnik Ministarstva obrane Tomislav Ivić je u ime predlagatelja obrazložio odluku o slanju dodatnih vojnika u šest mirovnih misija, u kojima Hrvatska sudjeluje već više godina. Radi se o operacijama pod patronatom NATO saveza u Afganistanu i na Kosovu, tri UN-ove operacije – u Indiji i Pakistanu, Zapadnoj Sahari te Libanonu, kao i jednoj misiji pod patronatom EU-a: “Atalanta” u Somaliji.

Istaknuo je kako je proračun Ministarstva obrane sve niži te kako se nada da će se u idućim godinama posvetiti veća pažnja materijalnom statusu hrvatskih vojnika.

Najnovije

Još iz rubrike