Evo što je ministrica Obuljen odgovorila u Saboru na pitanje Bojana Glavaševića o govoru mržnje

Bojan Glavašević zastupnik SDP-a postavio je posljednje pitanje Aktualnog sata Vlade Andreja Plenkovića. Upitao je ministricu kulture što planira napraviti po pitanju suzbijanja govora mržnje, koju šire pojedini mediji ili emisije ‘poput Bujice, ali i neke na HRT-u’, kazao je zastupnik.

“Događaju se i napadi na institucije koje provode mjere za suzbijanje govora mržnje”, podsjetio je Glavašević, ističući primjer Mirjane Rakić, predsjednice Vijeća za elektroničke medije kojoj je potpredsjednik Sabora došao pod prozor radnog mjesta, gdje joj je upravo voditelj Bujice uručio šajkaču s kokardom.

“Što planirate napraviti na suzbijanju mržnje u medijima i kako planirate suzbiti broj zločina iz mržnje?”, pitao je u konačnici.

Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture, kazala je da može odgovoriti samo na dio pitanja o medijskom zakonodavstvu.

“U Hrvatskoj trenutno imamo neovisnog regulatora za elektroničke medije. U tijelu se upravo vodi rasprava o reviziji direktive vezane za audiovizualne usluge, a jedno od pitanja je govor mržnje te neprimjereni komentari, pogotovo na društvenim mrežama, a koji izmiču klasičnoj uredničkoj odgovornosti”, navela je. U mnogim se situacijama, navodi, reagiralo, a slično je tijelo trebalo biti uspostavljeno i za tisak, kada je 2011. odlučeno da se formira Vijeće za medije.

“Ono je trebalo nadzirati takve pojave u medijima izvan okvira Zakona o elektroničkim medijima, ali nikad nije zaživjelo. To je ozbiljan, veliki problem, ne samo u Hrvatskoj. Najavila sam da ćemo u sklopu rasprava o Zakonu o medijima otvoriti i to pitanje, te uskladiti ga s dirketivom”, kazala je, podsjećajući da će se u četvrtak održati i tematska sjednica vezana za slobodu izražavanja, govor mržnje i položaj novinara u RH.

“Velika je odgovornost na svima koji su u javnom prostoru da se takvo izražavanje ne potiče i da uvijek promptno i principijelno reagiramo, bez obzira odakle takve pojave dolaze”, kazala je Obuljen Koržinek.

Glavašević je kazao da je zasad zadovoljan odgovorom, jer ministrica prepoznaje važnost javne komunikacije oslobođene od govora mržnje, kao i činjenicu da odgovornost dijele svi akteri javnog života. Građani RH, a pogotovo manjinske skupine, pogledavaju prema Vladi da im budu zaštitnici, kazao joj je, prenosi N1.

Facebook Komentari