18 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Plenković o još boljem poreznom Uskoku, Vučiću u EPP-u, Mostovim amandmanima

Plenković o još boljem poreznom Uskoku, Vučiću u EPP-u, Mostovim amandmanima

Hrvatski premijer Andrej Plenković upitan je o stavu o tome da Europska pučka stranka (EPP) sutra odlučuje o tome hoće li Vučićeva stranka biti primljena u EPP, tj. dobiti status pridružene članice.

“Stav HDZ-a će biti da ćemo biti suzdržani. Prvi razlog je što taj proces traje više od tri godine, dakle od zahtjeva SNS-a za dobivanje statusa pridružene članice, koji slijedi status države Srbije u kontekstu pristupnih pregovora, on je praktički dogovoren nakon posjeta specijalne radne skupine koju je EPP poslala u Beograd, i niza razgovora koje su se dogodili”, kaže hrvatski premijer.

“Smatramo da SNS kao vodeća stranka u Vladi RS treba u ovom procesu ispuniti obveze koje se tiču otvorenih pitanja vezanih za poglavlje 23., a ona se odnose na dobrosusjedske odnose i rješavanje niza pitanja za procesuiranje ratnih zločina, rješavanje pitanja koja se odnose na zaštitu manjina, pitanja o Zakonu o regionalnoj jurisdikciji, koja su na neki način još otvorena u odnosima Hrvatske i Srbije.”

Smatra da će se takvim stavom otvoriti prostor da Vlada RH pristupi “dugotrajnom rješavanju pitanja koja opterećuju naše odnose zadnjih 25 godina.”

“Porezna reforma rezultat kompromisa”

Komentirao je i poreznu reformu te Mostove amandmane.

“Ja sam u Klubu pojasnio paket poreznih zakona, paket od njih 15. Usvojen je zajedničkim stavom od svih članova vlade, uključujući i kolege iz Mosta. Dokument predstavlja kompromis između stava HDZ-a i stava MOST-a. Ministar Marić je još jednom danas predstavio reformu na Odboru za financije. Kada gledamo supstancu, samo je jedan Zakon, onaj PDV-u, doživio modifikaciju u odnosu na prvo predstavljanje Vlade.”

“”Porezni USKOK” će sad biti još bolji, neće biti utjecaja politike”

“Kada je riječ o tzv. poreznom USKOK-u, dakle o samostalnoj službi koja je bila u okviru Ministarstva financija, ideja je da taj odjel bude dio velike porezne uprave u kojoj 4 tisuće ljudi radi na izbjegavanju i poreznih prijevara, i u sprječavanju pranja novca. Na ovaj način mislimo da će biti još manje podložan bilo kakvim utjecajima i manipulacijama, u odnosu na aktualno stanje – gdje je ta služba direktno podređena ministru.”

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak i da su na Odboru za gospodarstvo, među ostalim, odlučili da će sutra posjetiti i Split i Šibenik, kako bi županima i gradonačelnicima predstavili planove Vlade.

Najnovije

Još iz rubrike