VIDEO Trebate nešto jako slatko? Upoznajte macu iz Čarobnjaka iz Oza

MUNCHKIN mačka karakteristična je po tome što je mala, s nogama znatno kraćima nego kod ostalih mačaka. Upravo je ta osobina utjecala na njihovo ima, pa su nazvane “Munchkin” prema malim ljudima iz Čarobnjaka iz Oza. Ovo je relativno nova vrsta mačke, koja je prepoznata od uzgajivača i registrirana tek sredinom 90-ih godina. Priznavanje je u mnogim zemljama izazvalo kontroverze i zabrinutost zbog mogućih genetskih deformacija i zdravstvenih problema koje mogu uzrokovati kratke noge kod ove vrste.

Munchkin vrsta nastala je miješanjem Munchkin mačke s običnom domaćom dugonogom mačkom, a tako se miješaju i danas. Općenito su manje građe, s malim nogama, iako one nisu jedino što se kod ove vrste smatra abnormalno malim. Stražnje noge ove mačke su neznatno duže od prednjih, pa naoko izgleda da im je stražnji dio blago podignut. Ima ih u svim mogućim bojama krzna, a mogu biti dugodlake ili kratkodlake.
Još od 1940. zabilježeni su slučajevi da se okote mačke s jako kratkim nogama, ali tek je od 1980-ih započeo pokušaj njihova uzgoja kao vrste. Skotna kratkonoga mačka pronađena je i spašena u Americi u ranim 80-ima, a njeni mačići bili su i kratkonogi i dugonogi. Izvorna mačka koja je omacila ovo leglo i njen sljedeći kratkonogi mužjak s kojim se parila postali su utemeljitelji Munchkin vrste.
Kratke noge kod ove mačke posljedica su genetske mutacije ili abnormalnosti. Gen koji uzrokuje kratke noge dominantni je gen, što znači da je dovoljno da jedan roditelj bude nositelj gena kako bi nekoliko ili čak svi mačići u sljedećem leglu bili kratkonogi. Obično je poželjno pariti dugonogu mačku s onom kratkih udova, umjesto dvije kratkonoge mačke, jer četvrtina embrija iz kombinacije u kojoj su oba roditelja nositelji gena neće preživjeti.
Mnogo se uzbuđenja i debata povelo zbog priznavanja Munchkin mačke kao vrste upravo zbog pretpostavke kako je velika vjerojatnost da ova mačka ima iste zdravstvene probleme kao i jazavčari, odnosno da ima probleme s kralježnicom. Tijekom 90-ih nekoliko uzgajivača rengenski je pregledalo svoje mačke i testiralo ih na probleme s kralježnicom, ali mačke su bile zdrave i nisu pronađeni dokazi poremećaja ili bolesti kralježnice.
Homozigotni embriji kakvi nastaju ako se pare dvije Munchkin mačke vode do toga da mačići iz legla nemaju šanse za preživljavanjem. Mali broj mačaka ove vrste pati od lordoze koja uzrokuje pretjerano zaobljenu kralježnicu, kao i izdubljena prsa. Ali oba ova stanja mogu se javiti i kod drugih mačaka i nijedno istraživanje nije pokazalo kako su Munchkin mačke posebno sklone ovim stanjima i imaju li oni kakve veze s kratkim udovima ove vrste.
Share This Article