22 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Plenković: Za kruh, mlijeko, lijekove, ortopedska pomagala i knjige ostaje PDV od...

Plenković: Za kruh, mlijeko, lijekove, ortopedska pomagala i knjige ostaje PDV od 5 posto

Na današnjoj sjednici Vlade premijer Andrej Plenković izvijestio je kako je prijedlog porezne reforme cjelovit i dogovoren s partnerima u Vladi, a na temelju sugestija socijalnih partnera i stručnjaka iz ministarstava.

Vjerujem da porezna reforma predstavlja prvu mjeru za unapređenje gospodarskih aktivnosti u zemlji, naglasio je premijer.

Premijer je rekao kako je riječ o paketu 15 zakona. Riječ o zakonima kojima se uvode novine u sustavu poreza na dohodak, dobit, dodanu vrijednost i promet nekretnina, kao i sustav doprinosa, lokalnih poreza, trošarina, posebnog poreza na motorna vozila, fiskalizaciji u prometu gotovinom, poreznog savjetništva i upravnih pristojbi.

Mijenjat će se ili donijeti novi i zakoni o administrativnoj suradnji na području poreza, o Poreznoj i Carinskoj službi te Opći porezni zakon.

Najniža stopa PDV-a (od 5 posto) zadržat će se za kruh, mlijeko, lijekove, ortopedska pomagala i knjige, rekao je premijer.

Najznačajnija promjena je smanjenje opće porezne stope s 20 na 18 posto, a za male, i srednje poduzetnike te poljoprivrednike na 12 posto. Cilj nam je gospodarski rast i zapošljavanje, jačanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva, naglašenija socijalna pravednost, poticaji demografskoj obnovi, zadržavanje visokoobrazovanih kadrova u Hrvatskoj te poticanje razvoja pod poduzetnika, obrtnika i poljoprivrednika.

Brinuli smo i o održivoasti javnih financija kao i stabilnosti financiranja lokalne uprave. Predloženim izmjenama nitko ne gubi a našim građanima pada porezno opterećenje, istaknuo je Plenković.

Najnovije

Još iz rubrike