Petrov objasnio: Kompromis oko porezne reforme nije pobjeda Mosta već dogovor partnera

Predsjednik Hrvatskog sabora i Mosta Božo Petrov potvrdio je da je Most s HDZ-om dogovorio da ostaje PDV na kruh, mlijeko, lijekove, ortopedska pomagala, knjige, prenosi HRT.

Ono što je nama najvažnije je da smo uspjeli naći rješenje za električnu energiju. Kućanstvima i svim građanima RH ne samo da neće narasti na kraju cijena električne energije nego će se još i smanjiti tako da će svako kućanstvo osjetiti benefit s ovom poreznom reformom na cijene električne energije, rekao je Petrov novinarima uoči saborske sjednice.

Uspjeli su se, kaže, dogovoriti da cijene onih proizvoda koji su bili po povlaštenoj stopi poput kruha, mlijeka, lijekova ne rastu i ostat će na povlaštenoj stopi od pet posto. Isto tako skupina u turizmu, što se tiče hotela, pansiona, polupansiona također će ostati na stopi od 13 posto tako da bi se mogle nastaviti i investicije i zapošljavanje. Smatram da s dodatnim rasterećenjem na dobiti čime se dodatno pomoglo poduzetnicima i isto tako rasterećenjem kroz druge oblike svim drugim građanima, možemo slobodno reći da će ova porezna reforma učiniti dobre stvari i benefit za sve građane RH, rekao je.

Što se tiče ugostitelja, kaže, to je jedina stvar gdje su na kraju morali povisiti PDV na 25 posto. Tu smo morali na žalost birati ili će svim građanima rasti struja ili ćemo morati zadržati stopu od 25 posto. S druge strane zbog svih rasterećenja koja će ići, i ako se ugostitelji odluče na kraju za povećanje svoje usluge zbog rasta PDV-a, građani zbog veće kupovne moći koju će osjetiti zbog rasterećenja će imati mogućnost koristiti usluge tako da ne vjerujemo da će doći do bilo kakvog pada korištenja usluga ugostitelja, rekao je Petrov.

Očekuje kako zbog rasterećenja dohotka mogu ići i dužnosničke plaće gore, ali je najavio da će na to uložiti amandman. Mi ćemo uložiti amandman i nadam se da će nas svi dužnosnici u tome podržati, poručio je. Upitan je li se oko toga Most usuglasio s HDZ-om Petrov je rekao da su oni rekli kako će razmisliti i vidjeti. Ako budu prihvatili nama će biti drago, ali u ovom trenutku ja ne pozivam samo HDZ nego sve zastupnike u Hrvatskom saboru da kad se amandman uloži da ga podrže, pozvao je.

Na pitanje novinara je li riječ o velikoj pobjedi Mosta, Petrov je rekao kako to nije pobjeda. Samo mogu čestitati partnerima u Vladi radi postignutog dogovora. Pozitivno je što će povlaštene stope na kruh, mlijeko, knjige ostati – to nije preveliko preopterećenje za proračun. Dogovorili smo se o dinamici progovora o postizanju dogovora o poreznoj reformi. Naš je dogovor bio da porezna reforma bude na Vladi – ona je danas na Vladi.

Facebook Komentari