28.8 C
Zagreb
Naslovnica Gospodarstvo Maras traži da se snize plaće upravi Ine i suprugu Martine Dalić,...

Maras traži da se snize plaće upravi Ine i suprugu Martine Dalić, koji reformom dobiva još 6000 kn

U zakonodavnu proceduru trebao bi ući amandman Mosta na poreznu reformu, koji bi trebao onemogućiti da državnim dužnosnicima zbog promjena u sustavu poreza na dohodak porastu plaće. To je komentirao Gordan Maras (SDP).

Gordan Maras je, podsjetimo, u danima nakon predstavljanja porezne reforme u Sabor nosio kutiju s osnovnim živežnim namirnicama, kako bi pokazao da će one zbog povećanja PDV-a, od kojega se odustalo tek u četvrtak na sjednici Vlade, poskupjeti.

Tvrdi da se Vlada predomislila oko PDV-a zbog pritiska javnosti i oporbe.

I dalje je nezadovoljan što Vlada nije rasteretila gospodarstvo i što će, recimo, mali kafići morati plaćati punih 25 posto PDV-a, za razliku od nekih drugih ugostitelja, kojima ostaje snižena stopa PDV-a od 13 posto.

“Protiv sam bilo kakvog povećanja opterećenja gospodarstvenika, a ono ostaje za ugostitelje koji nisu u turističkom dijelu Hrvatske, koji će morati zatvoriti svoje objekte”, kazao je. Postojao je prostor da se reforma napravi bez novih poreznih opterećenja, ističe on.

“Odustali su od udara na najsiromašnije, ali nije uvedeno pravednije plaćanje – oni s 5.000 kuna će dobiti nula, a oni koji sjede u upravi Ine dobit će 6.000 kuna veće plaće. Pitam se zato jesu li neki dužnosnici u sukobu interesa, s obzirom da im supružnici sjede u upravama i imaju 60, 70 tisuća kuna plaću”, kazao je Maras.

Kada je riječ o zastupničkim plaćama, opet ističe primjer Martine Dalić i njenog supruga, koji je član uprave Ine i dobit će oko 6.000 veću plaću.

“Moj prijedlog je da oni koji imaju najviše i plaćaju najviše, a tu su i članovi uprava koje imenuje Vlada RH. Potrebna je veća porezna stopa za one koji su na bruto 25 tisuća kuna. To je pravednija raspodjela tereta”, smatra Maras. Ponovno izbjegava direktan odgovor je li osobno za to da se usvoji prijedlog Mosta, kako bi plaće zastupnika ostale iste usprkos poreznom rasterećenju.

“Ako ja zarađujem više, ja trebam platiti više. Možda ću uložiti amandman – i možda ću plaćati više, ali manje nego oni koji primaju 70 tisuća kuna plaću, a žele zatvoriti rafineriju u Sisku”, kazao je.

Podsjetimo, pod utjecajem pregovora HDZ-a i Mosta je došlo do izmjena poreznih stopa, pogotovo PDV-a, pa je odlučeno da PDV ostaje 5 posto na osnovne namirnice. Hotelijerstvo i restorani neće imati veći PDV na usluge posluživanja hrane i pića i on ostaje na razini od 13 posto, ali na ostale usluge PDV se penje na 25 posto.

HDZ i Most nisu na vrijeme usuglasili sve dijelove reforme, već su izašli s njom u javnost prije dogovora. Dan prije prvog predstavljanja u Vladi pojavila se priča da je Most tražio od ministra financija Zdravka Marića da pričeka i riješi primjedbe na stopu PDV-a na osnovne namirnice, kao i povećanje PDV-a na ugostiteljstvo.

Predložili su i da ne rastu plaće dužnosnicima u Saboru zbog izmjena poreza na dohodak, no HDZ se tome navodno protivi. Gordan Jandroković (HDZ) tvrdi da ne zna što je konkretno ministar Marić promijenio u tom zakonu.

Najnovije

Još iz rubrike