Vrdoljak Grmoji na zločinačku organizaciju: Lako je iznositi klevete skriven iza saborskog imuniteta

MOST kao stranka saborskog zastupnika Nikole Grmoje već punih godinu dana sudjeluje u hrvatskoj Vladi, ali ne želi preuzeti odgovornost za upravljanje državom nego pokušavaju glumiti oporbu dok istodobno obnašaju vlast, kažu u priopćenju iz HNS-a

Tijekom mandata prošle Vlade MOST i njegov ministar gospodarstva Tomislav Panenić imali su gotovo 9 mjeseci da pokušaju promijeniti odluke koje smatraju pogrešnima ili štetnima za građane. Da bi se to učinilo i preuzela odgovornost potrebno je htjeti, znati i moći, a MOST očigledno ne želi, ne zna i ne može upravljati Hrvatskom.

To najbolje pokazuju današnje optužbe Nikole Grmoje izrečene –ne slučajno– sa saborske govornice. Grmoja je ponovio izjavu svog stranačkog kolege Panenića koji je suočen s mogućnošću kaznenog progona zbog klevete odustao od ponavljanja laži. Grmoju štiti saborski imunitet pa on laži može ponavljati unedogled bez straha od kaznenog progona zbog klevete.

Vrdoljak Grmoji na zločinačku organizaciju: Lako je iznositi klevete skriven iza saborskog imuniteta

Vjerujući da se od opetovanih laži najbolje braniti istinom i činjenicama podsjećamo da je Ivan Vrdoljak kao ministar gospodarstva u razdoblju od kraja 2012. do kraja 2015. godine po pitanju obnovljivih izvora energije donosio odluke koje su bile primjena direktiva EU, strogo vodeći računa o zaštiti interesa građana:

• 2013. godine je donio novi Tarifni sustav za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora u kojem je otkupna cijena proizvedene električne energije iz vjetroelektrana tržišna, odnosno bez ikakvih povlastica,

• donio je odluku o smanjenju proizvodnje električne energije iz vjetroelektrana prema Nacionalnom akcijskom planu s 1.200 na 400 MW, odnosno tri puta manje nego u Nacionalnom akcijskom planu iz 2007.,

• smanjio je trošak za građane u razdoblju od 2013. do 2020. za 7 milijardi kuna, s 21 milijarde kuna poticaja proizvođačima na nešto manje od 14 milijardi kuna.

• u svom mandatu sklopio je samo jedan ugovor, s državnom tvrtkom Končar – Obnovljivi izvori, i to u apsolutno najmanjem iznosu od svega 2,5 MW.

Objava na Facebooku Ivana Vrdoljaka o tarifama za OIE, 29. rujna 2016.

Što je istina u optužbama tehničkog ministra gospodarstva Tomislava Panenića i njegovog koalicijskog partnera Radimira Čačića oko toga tko je kriv za poskupljenje struje? Evo konkretnih podataka, brojke crno na bijelo. Napominjem da je riječ o javno dostupnim podacima na stranicama Hrvatskog operatora tržišta energije (HROTE), pa neka javnost zaključi:

TARIFNI SUSTAV ZA PROIZVODNJU ELEKTRIČNE ENERGIJE IZ OBNOVLJIVIH IZVORA IZ 2007. GODINE

http://files.hrote.hr/files/PDF/Dokumenti/Obnovlj.%20izvori%20energije%20i%20kog/Tarifni_sustav_za_proizvodnju_elektricne_energije_iz_obnovljivih_izvora_energije_i_kogeneracije_NN_33_07.pdf
Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva: Branko Vukelić
Otkupna cijena proizvedene električne energije iz vjetroelektrana: 0,65 kn/kWh (povlaštena cijena)
Predviđena snaga proizvedene električne energije iz vjetroelektrana prema Nacionalnom akcijskom planu: 1.200 MW

TARIFNI SUSTAV ZA PROIZVODNJU ELEKTRIČNE ENERGIJE IZ OBNOVLJIVIH IZVORA IZ 2012. GODINE

http://files.hrote.hr/files/PDF/Dokumenti/Obnovlj.%20izvori%20energije%20i%20kog/Tarifni_sustav_za_proizvodnju_EE_iz_OIEK_NN_63_12.pdf
Ministar gospodarstva: Radimir Čačić
Otkupna cijena proizvedene električne energije iz vjetroelektrana: 0,71 kn/kWh (povlaštena cijena)
Predviđena snaga proizvedene električne energije iz vjetroelektrana prema Nacionalnom akcijskom planu: 1.200 MW

TARIFNI SUSTAV ZA PROIZVODNJU ELEKTRIČNE ENERGIJE IZ OBNOVLJIVIH IZVORA IZ 2013. GODINE

http://files.hrote.hr/files/PDF/Dokumenti/Obnovlj.%20izvori%20energije%20i%20kog/Tarifni_sustav_za_proizvodnju_EE_iz_OIEIK_NN_133_13.pdf
Ministar gospodarstva: Ivan Vrdoljak

Otkupna cijena proizvedene električne energije iz vjetroelektrana: RC – referentna, odnosno tržišna cijena (bez povlastica)
Predviđena snaga proizvedene električne energije iz vjetroelektrana prema Nacionalnom akcijskom planu: 400 MW

Po dolasku na mjesto ministra gospodarstva sam donio odluku o smanjenju proizvodnje električne energije iz vjetroelektrana prema Nacionalnom akcijskom planu s 1.200 na 400 MW, odnosno tri puta manje nego u Nacionalnom akcijskom planu iz 2007. (koji se nije mijenjao 2012. godine), a sve da bi smanjio trošak za građane u razdoblju od 2013. do 2020. s 21 milijarde kuna poticaja proizvođačima na nešto manje od 14 milijardi kuna.

Tada su me mediji optuživali da sam „eutanazirao obnovljive izvore energije“ (npr. Poslovni dnevnik, 18.10.2013., http://www.poslovni.hr/hrvatska/drzava-eutanazirala-obnovljive-izvore-energije-254762), ali sam ustrajao u svojoj odluci uvjeren da je 7 milijardi kuna uštede hrvatskim građanima vrjednije od trenutne medijske popularnosti.

Zbog činjenice da su mnogi investitori , računajući na postavljene okvire strateškim planom iz 2009. za razdoblje do 2020. započeli investicije, te bi njihovo zaustavljanje moglo povući i zahtjeve za odštetom od države, ostavili smo prijelazno razdoblje do kraja 2013. godine kako bismo izbjegli moguće tužbe onih investitora koji su već u procesu investiranja u vjetroelektrane. S tim investitorima je HROTE sklopio ugovore o otkupu električne energije u iznosu od još 300 MW, što i dalje predstavlja smanjenje ukupne obveze države za plaćanje poticaja za 500 MW električne energije proizvedene iz vjetroelektrana.
Na koncu, prema podacima HROTE-a, na dan 6. rujna 2016. u Hrvatskoj je 19 povlaštenih proizvođača s kojima je HROTE sklopio ugovor o otkupu električne energije iz vjetroelektrana, a čija su postrojenja u sustavu poticaja. Njih 14 je sklopilo ugovore prema Tarifnom sustavu iz 2007., četiri su sklopila ugovor prema Tarifnom sustavu iz vremena Radimira Čačića, a samo jedan (Končar – Obnovljivi izvori, i to u apsolutno najmanjem iznosu od svega 2,5 MW) u mom mandatu.

Međutim, još je zanimljiviji podatak da na isti dan, 6. rujna 2016. u Hrvatskoj ima i 10 nositelja projekata s kojima je HROTE sklopio ugovor o otkupu električne energije iz vjetroelektrana, a čija postrojenja još nisu puštena u pogon. Njih dvoje je sklopilo ugovore prema Tarifnom sustavu iz 2007., a preostalih osam prema Tarifnom sustavu iz vremena Radimira Čačića. Niti jedan prema Tarifnom modelu iz mog mandata.

Konkretne brojke, crno na bijelom, a ne predizborna ili postizborna bacanja prašine u oči.

Share This Article