Vrdoljak Grmoji na zločinačku organizaciju: Lako je iznositi klevete skriven iza saborskog imuniteta

MOST kao stranka saborskog zastupnika Nikole Grmoje već punih godinu dana sudjeluje u hrvatskoj Vladi, ali ne želi preuzeti odgovornost za upravljanje državom nego pokušavaju glumiti oporbu dok istodobno obnašaju vlast, kažu u priopćenju iz HNS-a

Tijekom mandata prošle Vlade MOST i njegov ministar gospodarstva Tomislav Panenić imali su gotovo 9 mjeseci da pokušaju promijeniti odluke koje smatraju pogrešnima ili štetnima za građane. Da bi se to učinilo i preuzela odgovornost potrebno je htjeti, znati i moći, a MOST očigledno ne želi, ne zna i ne može upravljati Hrvatskom.

To najbolje pokazuju današnje optužbe Nikole Grmoje izrečene –ne slučajno– sa saborske govornice. Grmoja je ponovio izjavu svog stranačkog kolege Panenića koji je suočen s mogućnošću kaznenog progona zbog klevete odustao od ponavljanja laži. Grmoju štiti saborski imunitet pa on laži može ponavljati unedogled bez straha od kaznenog progona zbog klevete.

Grmoja zagrmio u Saboru: Milanovićeva vlada bila je zločinačka organizacija, neviđena pljačka

Vjerujući da se od opetovanih laži najbolje braniti istinom i činjenicama podsjećamo da je Ivan Vrdoljak kao ministar gospodarstva u razdoblju od kraja 2012. do kraja 2015. godine po pitanju obnovljivih izvora energije donosio odluke koje su bile primjena direktiva EU, strogo vodeći računa o zaštiti interesa građana:

• 2013. godine je donio novi Tarifni sustav za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora u kojem je otkupna cijena proizvedene električne energije iz vjetroelektrana tržišna, odnosno bez ikakvih povlastica,

• donio je odluku o smanjenju proizvodnje električne energije iz vjetroelektrana prema Nacionalnom akcijskom planu s 1.200 na 400 MW, odnosno tri puta manje nego u Nacionalnom akcijskom planu iz 2007.,

• smanjio je trošak za građane u razdoblju od 2013. do 2020. za 7 milijardi kuna, s 21 milijarde kuna poticaja proizvođačima na nešto manje od 14 milijardi kuna.

• u svom mandatu sklopio je samo jedan ugovor, s državnom tvrtkom Končar – Obnovljivi izvori, i to u apsolutno najmanjem iznosu od svega 2,5 MW.

Objava na Facebooku Ivana Vrdoljaka o tarifama za OIE, 29. rujna 2016.

Što je istina u optužbama tehničkog ministra gospodarstva Tomislava Panenića i njegovog koalicijskog partnera Radimira Čačića oko toga tko je kriv za poskupljenje struje? Evo konkretnih podataka, brojke crno na bijelo. Napominjem da je riječ o javno dostupnim podacima na stranicama Hrvatskog operatora tržišta energije (HROTE), pa neka javnost zaključi:

TARIFNI SUSTAV ZA PROIZVODNJU ELEKTRIČNE ENERGIJE IZ OBNOVLJIVIH IZVORA IZ 2007. GODINE

http://files.hrote.hr/files/PDF/Dokumenti/Obnovlj.%20izvori%20energije%20i%20kog/Tarifni_sustav_za_proizvodnju_elektricne_energije_iz_obnovljivih_izvora_energije_i_kogeneracije_NN_33_07.pdf
Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva: Branko Vukelić
Otkupna cijena proizvedene električne energije iz vjetroelektrana: 0,65 kn/kWh (povlaštena cijena)
Predviđena snaga proizvedene električne energije iz vjetroelektrana prema Nacionalnom akcijskom planu: 1.200 MW

TARIFNI SUSTAV ZA PROIZVODNJU ELEKTRIČNE ENERGIJE IZ OBNOVLJIVIH IZVORA IZ 2012. GODINE

http://files.hrote.hr/files/PDF/Dokumenti/Obnovlj.%20izvori%20energije%20i%20kog/Tarifni_sustav_za_proizvodnju_EE_iz_OIEK_NN_63_12.pdf
Ministar gospodarstva: Radimir Čačić
Otkupna cijena proizvedene električne energije iz vjetroelektrana: 0,71 kn/kWh (povlaštena cijena)
Predviđena snaga proizvedene električne energije iz vjetroelektrana prema Nacionalnom akcijskom planu: 1.200 MW

TARIFNI SUSTAV ZA PROIZVODNJU ELEKTRIČNE ENERGIJE IZ OBNOVLJIVIH IZVORA IZ 2013. GODINE

http://files.hrote.hr/files/PDF/Dokumenti/Obnovlj.%20izvori%20energije%20i%20kog/Tarifni_sustav_za_proizvodnju_EE_iz_OIEIK_NN_133_13.pdf
Ministar gospodarstva: Ivan Vrdoljak

Otkupna cijena proizvedene električne energije iz vjetroelektrana: RC – referentna, odnosno tržišna cijena (bez povlastica)
Predviđena snaga proizvedene električne energije iz vjetroelektrana prema Nacionalnom akcijskom planu: 400 MW

Po dolasku na mjesto ministra gospodarstva sam donio odluku o smanjenju proizvodnje električne energije iz vjetroelektrana prema Nacionalnom akcijskom planu s 1.200 na 400 MW, odnosno tri puta manje nego u Nacionalnom akcijskom planu iz 2007. (koji se nije mijenjao 2012. godine), a sve da bi smanjio trošak za građane u razdoblju od 2013. do 2020. s 21 milijarde kuna poticaja proizvođačima na nešto manje od 14 milijardi kuna.

Tada su me mediji optuživali da sam „eutanazirao obnovljive izvore energije“ (npr. Poslovni dnevnik, 18.10.2013., http://www.poslovni.hr/hrvatska/drzava-eutanazirala-obnovljive-izvore-energije-254762), ali sam ustrajao u svojoj odluci uvjeren da je 7 milijardi kuna uštede hrvatskim građanima vrjednije od trenutne medijske popularnosti.

Zbog činjenice da su mnogi investitori , računajući na postavljene okvire strateškim planom iz 2009. za razdoblje do 2020. započeli investicije, te bi njihovo zaustavljanje moglo povući i zahtjeve za odštetom od države, ostavili smo prijelazno razdoblje do kraja 2013. godine kako bismo izbjegli moguće tužbe onih investitora koji su već u procesu investiranja u vjetroelektrane. S tim investitorima je HROTE sklopio ugovore o otkupu električne energije u iznosu od još 300 MW, što i dalje predstavlja smanjenje ukupne obveze države za plaćanje poticaja za 500 MW električne energije proizvedene iz vjetroelektrana.
Na koncu, prema podacima HROTE-a, na dan 6. rujna 2016. u Hrvatskoj je 19 povlaštenih proizvođača s kojima je HROTE sklopio ugovor o otkupu električne energije iz vjetroelektrana, a čija su postrojenja u sustavu poticaja. Njih 14 je sklopilo ugovore prema Tarifnom sustavu iz 2007., četiri su sklopila ugovor prema Tarifnom sustavu iz vremena Radimira Čačića, a samo jedan (Končar – Obnovljivi izvori, i to u apsolutno najmanjem iznosu od svega 2,5 MW) u mom mandatu.

Međutim, još je zanimljiviji podatak da na isti dan, 6. rujna 2016. u Hrvatskoj ima i 10 nositelja projekata s kojima je HROTE sklopio ugovor o otkupu električne energije iz vjetroelektrana, a čija postrojenja još nisu puštena u pogon. Njih dvoje je sklopilo ugovore prema Tarifnom sustavu iz 2007., a preostalih osam prema Tarifnom sustavu iz vremena Radimira Čačića. Niti jedan prema Tarifnom modelu iz mog mandata.

Konkretne brojke, crno na bijelom, a ne predizborna ili postizborna bacanja prašine u oči.

Facebook Komentari