Plenković dao punu podršku poreznoj reformi, a s Aldottom dogovorio oko rafinerije Sisak

Premijer Andrej Plenković u intervjuu Hrvatskom radiju dao je punu podršku ministru Zdravku Mariću i poreznoj reformi, zbog koje će trebati mijenjati 15 zakona.

Ovaj tjedan sva ministarstva daju očitovanja na zakonske prijedloge koje je podnijelo Ministarstvo financija. Bit će u četvrtak na Vladi, a zatim ide rasprava u Saboru. Nadam se da ćemo s paketom, koji zaista treba gledati sveobuhvatno, postići planirane ciljeve. Ja i cijela Vlada stojimo iza tog projekta, izjavio je Plenković.

Odgovarajući na pitanje o poreznoj reformi i negodovanju ugostitelja Plenković je kazao da je Vlada za ragovore sa svima zainteresiranima. Činjenica je da je pitanje poreza za ugostiteljstvo gdje bi se išlo s trenutačno snižene stope s 13 na 25 posto PDV-a izazvalo određeno zanimanje. Treba voditi i računa o kvalitetnim rezultatima ovogodišnje turističke sezone. RH je turistička zemlja, a sigurno nam je svima stalo da takva bude i u budućnosti. No treba gledati i druge aspekte, a prije svega da će stopa na smještaj ostati na 13% što je također bitno ako se gleda iz kuta hotelijera. Drugo je da će svi oni koji se bave ugostiteljstvom imati smanjeni porez na dobit što nije nebitno, a smanjuje se i porez na dohodak u velikoj većini slučajeva. Kao treće priznat će im se niz troškova reprezentacije u većoj mjeri nego što je to bilo do sada. Zato mi se čini kada se gleda cjelina te reforme da će se uzeti u obzir i jedna realna kalkulacija i vidjeti što sve ova reforma u svojoj punini donosi, a što odnosi. Vlada će imati konzistentan stav, a prirodno je da nadležni ministar koji se bavi turizmom ima nešto veći seznibilitet za svoje grane, rekao je Plenković.

Komentirajući sastanak s predsjednikom Uprave Ine Zoltanom Aldottom, rekao je da je on ohrabrujući za zaposlenike i sindikate Ine. U ovom trenutku nije donesena nikakva odluka koja bi na bilo koji način upućivala na to da će doći do prestanka rada rafinerije Sisak. Sve buduće odluke će se donositi u koordinaciji i u suglasnosti s međudioničarskim ugovorom, a to znači i u suglasnosti s hrvatskom Vladom. Prema tome, ovaj sastanak je imao i svoj ohrabrujući i umirujući karakter i kada je riječ o zaposlenima i sindikatima Ine, rekao je Plenković.

Facebook Komentari