Stiže zima – Kako zaštititi psa? Treba li ga šišati? Kupati? Trebaju li kaputić? Šlapice?

Piše: Gordana Vukres

Kako štitite sebe za hladnih dana, tako morate čuvati i zdravlje svog psa. Potrebno je pripremiti svog ljubimca za zimske šetnje kako bi zdrav dočekao proljeće.  Hladnoća zimi donosi vlasnicima pasa velike brige i česta pitanja: trebate li kupati psa kada su niske temperature? Dali izbjegavati šišanje psa ? Kako njegovati šape?

KUPATI PSA ZIMI?

DA, u redu je kupati psa u toku zime. Svi imamo potrebu za kupanjem, pa i psi, pogotovo je razloga više jer žive zajedno s nama u istom prostoru. Zimi pse treba češće češljati, duža i mekša dlaka lakše se zamrsi, a hodanje po snijegu, blatu, kiši čini je neurednom. Najbolje je da ga na kupanje odvedete u salon za njegu pasa, no ako psa kupate sami pokušajte odabrati malo toplije dane u toku zime i naravno to radite u vrijeme kada obavite posljednji izlazak tog dana, tako da se pas uspije u potpunosti osušiti do jutra. Ovo posebno vrijedi za dugodlake pse i koji pored duge dlake imaju i debelu i gustu poddlaku, kao što su Samojed, Bernardinac, Škotski ovčar ili od malih rasa Westi, Lasa-Apso, Maltezer i sl. Poslije kupanja psa dobro izbrisati suhim ručnicima, a zatim osušiti i fenom (pazite da temperatura ne bude previsoka ).

Ukoliko primjetite da mu je hladno pokrijte ga laganom dekicom, a ujutro ipak izađite u kraću šetnju, za svaki slučaj i obucite mu kaputić.

ŠIŠATI PSA ZIMI?

Iako neki vlasnici misle da šišanje pasa za vrijeme hladnog vremena šteti psima jer im dlaka treba kako bi ih grijala, istina je da psima treba toplina, ali psima koji žive u stanu nije potrebna duga dlaka kako bi ih grijala. Zato, u redu je šišati psa zimi. Ako se ipak bojite da će mu biti hladno tokom šetnji recite svom groomeru da želite zimsku frzuru, ostavite mu nešto dužu dlaku.

12742169_926426977470942_8992094942253222762_n

KAPUTIĆI, KABANICE…

Ako ste vlasnik psa sa kratkom dlakom ili neke od malih pasmina pasa kao što su maltezer, jorkshirski terijer, pinč, mops, pudl itd., bez oklijevanja obucite svom ljubimcu kaputić koji će osim što će ga ugrijati ujedno i zaštititi dlaku od moćenja i prljanja.

Pri odabiru kaputića bilo bi idealno da imate jedan topli prozračan za suho vrijeme i jednu kabanicu u slučaju snijega ili kiše. Ako vam prilike ne dopuštaju da nabavite svom psu cijelu kolekciju jesen-zima onda mu izaberite kaputić koji ima vanjski sloj načinjen o nekog nepropusnog materijala tako da ujedno posluži i kao kabanica.

Kod pasa koji imaju gustu dlaku koja ih štiti od zime kaputići nisu potrebni, ali je zato potrebno redovito održavati dlaku češljanjem i četkanjem. Na taj način otklanjamo staru dlaku, masiramo kožu i time istovremeno poboljšavamo rast nove dlake. Raščešljana i čista dlaka osigurava puno bolju toplinsku izolaciju.

Poslije svake šetnje psa treba dobro obrisati ručnikom.

ŠAPE

Idilične prizore zime gdje je sve oko nas zavijeno u bijeli snijeg možemo gledati nažalost još samo u filmovima. Danas pogotovo u gradovima sve se svodi na zaleđene pločnike i travnjake prekrivene ledom i bljuzgom.

Poslije svake šetnje posebnu pažnju obratite na šape koje bi trebalo dobro isprati od soli kojom su posipani svi pločnici. Nakon pranja, šape dobro obrišite i posušite. Jastučiće na šapama i područje između prstiju namažite vazelinom ili nekom od zaštitnih krema koje se mogu nabaviti u svakom boljem dućanu za kućne ljubimce kako ne bi došlo do nepoželjnih iritacija i upale kože između prstiju što zna biti vrlo bolno.

U slučaju jako niskih temperatura danas postoje čak i razne zaštitne šlapice koje će posebno dobro doći onim psima koji inače većinu vremena provode na toplom kauču pored svog vlasnika.

 

Facebook Komentari