Ministarstvo: Nema govora o zatvaranju kafića i restorana, promet će se povećati, porez smanjiti

Nema govora o mogućem zatvaranju kafića i restorana, poručuju iz Ministarstva, prenosi RTL.

Nakon što su na sastanku održanom u nedjelju u Opatiji članovi Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika pri Obrtničkoj komori Primorsko-goranske županije zbog vraćanja PDV-a za ugostiteljstvo na 25 posto, najavili da će zatvoriti svoje lokale na dva sata, danas je iz Ministarstva financija stigao i odgovor.

“Mnogi ugostitelji imaju promet manji od 3 milijuna kuna i porez na dobit će im biti manji! Također, povećanjem dohotka građana promet će se ugostiteljima sigurno povećati. Nema govora o mogućem zatvaranju kafića i restorana”, poručuju iz Ministarstva.

Što se tiče navoda da bi reforma mogla ugroziti 7 milijardi eura investicija u turizmu u Ministarstvu drže besmislenim i poručuju da ministar nikad ne bi vukao poteze sa takvim potencijalnim efektima.

Dodaju da je na poreznoj reformi radilo više od 20 neovisnih stručnjaka, ali da odgovornost za reformu snosi, naravno, ministar financija.

Da podsjetimo, članovi Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika pri Obrtničkoj komori Primorsko-goranske županije dogovorili su u nedjelju u Opatiji da će zbog vraćanja PDV-a za ugostiteljstvo na 25 posto, zatvoriti svoje lokale na dva sata, a vrijeme prosvjedne akcije će odrediti naknadno, kazao je za predsjednik ceha Igor Stanger.

Na sastanku održanom u nedjelju navečer bilo je oko 300 sudionika koji su se suglasili da ne mogu opstati ako PDV na njihove usluge poraste s 13 na 25 posto.

Ceh primorsko-goranskih ugostitelja najavio je da će tražiti razgovor u ministarstvima financija i turizma. Stanger je ranije naveo da bi povećanje PDV-a na usluge u ugostiteljstvu izravno pogodovalo trgovačkim lancima koji nude rashlađena pića, sendviče i gotovu hranu.

Također je ustvrdio da će se, ako se opet uvede stopa PDV-a na usluge u ugostiteljstvu od 25 posto, u Hrvatskoj teško moći razvijati kvalitetan ili vrhunski turizam, bez dobrih i kvalitetnih restorana, a da će još teže biti moguće platiti kvalitetne ili vrhunske kuhare, konobare i drugo osoblje.

Ovo je pet glavnih prigovora na poreznu reformu, evo što na njih kaže ministar Marić

Facebook Komentari