Otvorena 13. Izložba vina Zagrebačke županije, ukupno je ocjenjeno 128 vina, 44 su zlatna

Tekst i Foto: Dražen Prša

Zamjenik ministra poljoprivrede Tugomir Majdak otvorio je u Jastrebarskom 13. Izložbu vina Zagrebačke županije, a nazočnima su se obratili i zamjenik župana Zagrebačke županije Damir Tomljenović, gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel, Vinska kraljica Zagrebačke županije za 2016. i 2017. godinu Lucija Šember.

Prisutni su još bili, pored stotinjak okupljenih vinara, predsjednik Županijske skupštine i saborski zastupnik Dražen Bošnjaković te potpredsjednica Županijske skupštine Mirela Katalenac.

Zamjenik ministra Majdak naglasio je kako Ministarstvo poljoprivrede u narednom razdoblju poseban naglasak stavlja na zaštitu hrvatskih poljoprivrednih proizvoda, uključujući kvalitetna i vrhunska hrvatska vina, te njihovu promociju na tržištu Hrvatske, ali i EU i svjetskim tržištima te kako je ministar Tomislav Tolušić odlučan u kreiranju i provedbi kvalitetnih programskih i zakonodavnih okvira za bolju i sigurniju budućnost hrvatske poljoprivrede.

Ukupno je ocjenjeno 128 vina, a prema propozicijama Pravilnika ocjenjivači su vinima dodijelili 44 zlatne diplome, 67 srebrnih diploma, 12 brončanih diploma, a priznanje dobiva 1 vino. 4 uzorka vina nisu premašila bodovni prag.

13. Ocjenjivanje zlatnih vina Zagrebačke županije provedeno je 12. svibnja 2016. godine na Plešivici. Vrednovanje kvalitete prispjelih vina provedeno je po metodi propisanoj Pravilnikom o ocjenjivanju vina Zagrebačke županije, a konačna ocjena za pojedino vino je medijana pet ocjenjivača. Povjerenstvo sastavljeno od 10 certificiranih ocjenjivača iz Zagrebačke županije radilo je u dvije komisije. Komisijama je predsjedala prof.dr.sc. Stanka Herjavec.

Također, i ove je godine u okviru Novinarskog ocjenjivanja, sukladno Pravilniku, ocjenjeno 6 uzoraka vina sorte chardonnay i 12 uzoraka vina sorte rajnski rizling. Pod predsjedanjem dugogodišnjeg voditelja novinarskog ocjenjivanja, Željka Suhadolnika, vina je ocjenjivalo 5 ocjenjivača – novinara koji pišu o eno-gastronomiji.

vina zag zup

Facebook Komentari